CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Sopron sebei… Kasichnitz József (1899-1982) rajzain

Decemberben nyílt a városi könyvtárban az a kiállítás, amely az 1944-45-ös bombázások utáni romokban fekvő Sopront mutatja be. A rajzokat Kasichnitz József, – amint róla egy méltatója írta – " nagy idők, hosszú kort megért tanúja" készítette. Megrázóak és kommentárt nem igényelnek az embertelen időkben a városát rossz sorsában is önzetlenül szerető következetességével és kitartásával készült rajzok, inkább tiszteletet és csendes emlékezést.

1946. IX. 29. Orsolya tér II.

Különös, – a város és a művészet iránti – kettős szeretettel mutatja be a Soproni Szemle egy 1974-es számában az azóta már szintén elköltözött Szarka Árpád, az alkotásban, Sopron- és a szép szeretetében pályatársát Kasichnitz Józsefet (1899-1982).

1946. VIII. 19. Lővér Szálló

Az 1918-ig a haditengerészetnél szolgáló, soproni születésű Kasichnitz "a kalandozásból tér haza a nincstelenségbe". 1919-ben Bécsben az iparművészeti főiskolán tesz kísérletet továbbtanulásra, de kilátástalanná vált helyzete miatt tanulmányait megszakítja. Kasichnitz megélhetésének biztosítása céljából itthon minden alkalmi munkát elvállal. Végül, mint volt tengerész, a legkülönfélébb sportokban való jártasságának, illetve sportszeretetének köszönhetően jut jövőt biztosító álláshoz a városi közigazgatásban. A húszas években ismerkedik meg Sterbenz Károly soproni festővel és grafikussal. "Sterbenz Kasichnitzben rokonlélekre lel, miután a régi Hubertuszról, Tómalomról készült ceruza- és tollrajzait, akvarellkísérleteit látja. Meghívja hát műtermébe, rajzoljanak együtt fejet, figurát. A találkozás egy életre szóló barátsággá mélyül, sokat dolgoznak együtt és festőnk megtanulja Sterbenztől a rézkarctechnikát. Felszabadultan örömmel nyomja lapjait, melyekben karcoló tűje nyomán a rézlemezre varázsolt kedves város szépségeit rögzíti" - írja Szarka Árpád visszaemlékezésében.

1946. IV. 8. Várkerület 2.

Ahogyan az idő telik Kasichnitz Józsefet a legkülönbözőbb művészeti munkákkal bízzák meg. Tervez városi eseményekre szóló díszokleveleket, készít levelezőlapterveket, és megismerkedik a fametszés technikájával is. 1934-ben állít ki először a Soproni Képzőművészeti Kör tárlatán.Az elmaradt rendszeres művészeti tanulmányokat magánúton pótolja. Meleg barátság fűzi Soproni Horváth Józsefhez, Ágoston Ernőhöz.

A második világháború kitörésével a művész életének újabb megpróbáltatásai következnek. Egeredi-dombi lakását bombatalálat érte, de minden baj és szenvedés ellenére "dolgozik rendületlenül, és ember marad az embertelenségben."

1946. VI. 17. Deák tér

A bombázások utáni romos Sopront 78 rajzban örökíti meg, amelyeknek javarészét láthatja most Sopron művészetkedvelő közönsége a tárlaton. A művészi mellett Kasichnitz mérhetetlen pusztítást és szenvedést ábrázoló rajzai dokumentumértéke is felbecsülhetetlen. A pontos dátummal ellátott alkotások pedig a bombázások teljes időszakát átölelik, amelyekből, sajnos, jutott elég Sopronnak… éppen kilenc.

***
A Kasichnitz József rajzaiból nyílt tárlat, amelynek létrejöttét Sopron Önkormányzata és a Hillebrand Nyomda Kft. támogatta, még a hónap végéig látogatható a Széchenyi István Városi Könyvtárban (Pócsi u. 25.), a könyvtár nyitvatartási idejében.

T.É.
(Forrás: SSz. 1974, 366-370)
Köszönet illeti a Hillebrand Nyomda Kft.-t a cikk képi anyagának elkészültéért
 
   


Kapcsolódó cikk:  

Soproni Ász : A december 6-i bombázás - Értitek ti ezt, emberek?

“Quae sursum sunt quaerite”



2003. január 08., szerda 01:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület