CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2003. január 08., szerda 01:00


Sopron sebei… Kasichnitz József (1899-1982) rajzain

Sopron sebei… Kasichnitz József (1899-1982) rajzain

Decemberben nyílt a városi könyvtárban az a kiállítás, amely az 1944-45-ös bombázások utáni romokban fekvő Sopront mutatja be. A rajzokat Kasichnitz József, – amint róla egy méltatója írta – " nagy idők, hosszú kort megért tanúja" készítette. Megrázóak és kommentárt nem igényelnek az embertelen időkben a városát rossz sorsában is önzetlenül szerető következetességével és kitartásával készült rajzok, inkább tiszteletet és csendes emlékezést.

1946. IX. 29. Orsolya tér II.

Különös, – a város és a művészet iránti – kettős szeretettel mutatja be a Soproni Szemle egy 1974-es számában az azóta már szintén elköltözött Szarka Árpád, az alkotásban, Sopron- és a szép szeretetében pályatársát Kasichnitz Józsefet (1899-1982).

1946. VIII. 19. Lővér Szálló

Az 1918-ig a haditengerészetnél szolgáló, soproni születésű Kasichnitz "a kalandozásból tér haza a nincstelenségbe". 1919-ben Bécsben az iparművészeti főiskolán tesz kísérletet továbbtanulásra, de kilátástalanná vált helyzete miatt tanulmányait megszakítja. Kasichnitz megélhetésének biztosítása céljából itthon minden alkalmi munkát elvállal. Végül, mint volt tengerész, a legkülönfélébb sportokban való jártasságának, illetve sportszeretetének köszönhetően jut jövőt biztosító álláshoz a városi közigazgatásban. A húszas években ismerkedik meg Sterbenz Károly soproni festővel és grafikussal. "Sterbenz Kasichnitzben rokonlélekre lel, miután a régi Hubertuszról, Tómalomról készült ceruza- és tollrajzait, akvarellkísérleteit látja. Meghívja hát műtermébe, rajzoljanak együtt fejet, figurát. A találkozás egy életre szóló barátsággá mélyül, sokat dolgoznak együtt és festőnk megtanulja Sterbenztől a rézkarctechnikát. Felszabadultan örömmel nyomja lapjait, melyekben karcoló tűje nyomán a rézlemezre varázsolt kedves város szépségeit rögzíti" - írja Szarka Árpád visszaemlékezésében.

1946. IV. 8. Várkerület 2.

Ahogyan az idő telik Kasichnitz Józsefet a legkülönbözőbb művészeti munkákkal bízzák meg. Tervez városi eseményekre szóló díszokleveleket, készít levelezőlapterveket, és megismerkedik a fametszés technikájával is. 1934-ben állít ki először a Soproni Képzőművészeti Kör tárlatán.Az elmaradt rendszeres művészeti tanulmányokat magánúton pótolja. Meleg barátság fűzi Soproni Horváth Józsefhez, Ágoston Ernőhöz.

A második világháború kitörésével a művész életének újabb megpróbáltatásai következnek. Egeredi-dombi lakását bombatalálat érte, de minden baj és szenvedés ellenére "dolgozik rendületlenül, és ember marad az embertelenségben."

1946. VI. 17. Deák tér

A bombázások utáni romos Sopront 78 rajzban örökíti meg, amelyeknek javarészét láthatja most Sopron művészetkedvelő közönsége a tárlaton. A művészi mellett Kasichnitz mérhetetlen pusztítást és szenvedést ábrázoló rajzai dokumentumértéke is felbecsülhetetlen. A pontos dátummal ellátott alkotások pedig a bombázások teljes időszakát átölelik, amelyekből, sajnos, jutott elég Sopronnak… éppen kilenc.

***
A Kasichnitz József rajzaiból nyílt tárlat, amelynek létrejöttét Sopron Önkormányzata és a Hillebrand Nyomda Kft. támogatta, még a hónap végéig látogatható a Széchenyi István Városi Könyvtárban (Pócsi u. 25.), a könyvtár nyitvatartási idejében.

T.É.
(Forrás: SSz. 1974, 366-370)
Köszönet illeti a Hillebrand Nyomda Kft.-t a cikk képi anyagának elkészültéért
 
   


Kapcsolódó cikk:  

Soproni Ász : A december 6-i bombázás - Értitek ti ezt, emberek?

“Quae sursum sunt quaerite”