CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Soproni Anziksz - Gyürü Ernő gyűjteményéből

"A Tűztorony, a Hűség-kapu és a vasbeton épület támasz nélkül, a Storno-ház a földszint üzleteivel, a Belváros, a villamos, a környék és így tovább..."

    Igényes szerkesztése, elegáns kivitelezése, és természetesen, nem utolsósorban dokumentumértékű tartalma miatt sem kizárólag soproni szemnek és szívnek lesz kedves a Quint kiadó újabb könyve, a Soproni anziksz.

Hárs József, Gyürü Endre, és a szerkesztő Bugyi Sándor

    "1865-ben a német postások Karlsruheban rendezett V. konferenciáján javasolta egy Stephan nevezetű tanácsos a levelezőlap bevezetését, megjegyezve, hogy azt a levélre ragasztandó bélyeg feléért kellene továbbítani. Az összegyűlt urak elengedték a fülük mellett, viszont az osztrák kereskedelmi miniszter meglátta benne a jövő üzletét, s 1869. október 1-én hozott rendeletével indította útjára a Monarchia területén…Az első olyan kártyát, amelyen kép volt, August Scwartz oldenburgi könyvkereskedő küldte apósáéknak 1870. július 16-án, abból az alkalomból, hogy aznap rendelték el a sorozást a franciák ellen."

A Muck András erdőgondnokról elnevezett kilátó

    Hárs József bevezetőjében, majd a 161 múltidéző képeslap segítségével sétára invitálja az olvasót. A Fő tér, a Szent Mihály templom, a Mária szobor körüli sokadalom, a Tschurl-átjáró, a Kaszinó, a Postapalota, a tanintézetek, az uszodák, a Fertő, a kilátók, majd Fertőrákos, Brennberg és Bánfalva korabeli képeit alaposan végigjárók, a mai Sopron, talán, eddig is látott, vagy éppen az észre nem vett értékeit is másként szemlélik majd. Izgalmas és tanulságos vállalkozás a képek tanulmányozása, amely révén a korabeli szerkesztési, fényképezési technikák (trükkök?) is feltárulnak a figyelmes szemlélő előtt.
    Jó szívvel ajánljuk a háromnyelvű kiadványt minden szépet és Sopront szeretőnek, amelynek másik különlegessége, hogy a szponzorok olyan egyedi példányokat kaptak a kiadványból, amelyek borítóján külön-külön saját cégüket, intézményüket ábrázoló, korabeli képeslap látható.

Az egy tőről nőtt Hétbükkfa Kummert sorozatában

*

    A Kreatív Plussz István bíró utcai kiállítótermében tartott, kötetlenségében rendhagyó könyvbemutatón, a kiadó által teremtett "hagyomány" szerint egy pohár finom soproni Kékfrankos és pogácsa mellett beszélgethetett, dedikáltathatott az arra járó olvasó.

    Az könyvhöz ajánlást író Hárs József helytörténész és a gyűjtő Gyürü Ernő egyaránt jelen volt az eseményen. Ez utóbbi elmesélte, hogy a saját maga gyártotta 60 albumban tárolja a közel 18 ezer darabot számláló képeslapgyűjteményét, amelyben a Sopront ábrázolók közel 1500 darabot tesznek ki. A képeslapok nagyobb része ismerősöktől származik, azokból az időkből, amikor – amint a vérbeli gyűjtő fogalmazott – még  igazi gyűjtés folyt. A mai anyagelvű világban, mint minden más, ez is változott, (és nem jó irányba), de a tegnapi esemény nem elsősorban a gyűjtők gondjairól szólt. Különleges darabjai  között  még Zettl Gusztávnak címzett családi fotói is vannak  Gyürü Ernőnek; a legrégebbi lapok 1895-99-ből származnak, az 1900-as ével elejéről pedig átvilágítható lapjai is vannak, olyanok, amelyeken fény elé helyezve az eredetihez képest egy másik kép jelenik meg. A Várkerületet nappal ábrázoló lapot fény elé helyezve, az éjjeli kivilágításban jelenik meg.

    A Gyürü Ernő gyűjteményéből szerkesztett Soproni aziksz  a Quint Kft. gondozásában jelent meg, felelős kiadó: Jászberényi Klára. A könyvhöz ajánlást Hárs József írt, szerkesztette: Bugyi Sándor. A német fordítás Krisch Imre, az angol Vörös Ákos munkája
T.É.

Kapcsolódó oldal: http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=6369



2002. december 13., péntek 02:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület