CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. december 13., péntek 02:25


Soproni Anziksz - Gyürü Ernő gyűjteményéből

Soproni Anziksz - Gyürü Ernő gyűjteményéből

"A Tűztorony, a Hűség-kapu és a vasbeton épület támasz nélkül, a Storno-ház a földszint üzleteivel, a Belváros, a villamos, a környék és így tovább..."

    Igényes szerkesztése, elegáns kivitelezése, és természetesen, nem utolsósorban dokumentumértékű tartalma miatt sem kizárólag soproni szemnek és szívnek lesz kedves a Quint kiadó újabb könyve, a Soproni anziksz.

Hárs József, Gyürü Endre, és a szerkesztő Bugyi Sándor

    "1865-ben a német postások Karlsruheban rendezett V. konferenciáján javasolta egy Stephan nevezetű tanácsos a levelezőlap bevezetését, megjegyezve, hogy azt a levélre ragasztandó bélyeg feléért kellene továbbítani. Az összegyűlt urak elengedték a fülük mellett, viszont az osztrák kereskedelmi miniszter meglátta benne a jövő üzletét, s 1869. október 1-én hozott rendeletével indította útjára a Monarchia területén…Az első olyan kártyát, amelyen kép volt, August Scwartz oldenburgi könyvkereskedő küldte apósáéknak 1870. július 16-án, abból az alkalomból, hogy aznap rendelték el a sorozást a franciák ellen."

A Muck András erdőgondnokról elnevezett kilátó

    Hárs József bevezetőjében, majd a 161 múltidéző képeslap segítségével sétára invitálja az olvasót. A Fő tér, a Szent Mihály templom, a Mária szobor körüli sokadalom, a Tschurl-átjáró, a Kaszinó, a Postapalota, a tanintézetek, az uszodák, a Fertő, a kilátók, majd Fertőrákos, Brennberg és Bánfalva korabeli képeit alaposan végigjárók, a mai Sopron, talán, eddig is látott, vagy éppen az észre nem vett értékeit is másként szemlélik majd. Izgalmas és tanulságos vállalkozás a képek tanulmányozása, amely révén a korabeli szerkesztési, fényképezési technikák (trükkök?) is feltárulnak a figyelmes szemlélő előtt.
    Jó szívvel ajánljuk a háromnyelvű kiadványt minden szépet és Sopront szeretőnek, amelynek másik különlegessége, hogy a szponzorok olyan egyedi példányokat kaptak a kiadványból, amelyek borítóján külön-külön saját cégüket, intézményüket ábrázoló, korabeli képeslap látható.

Az egy tőről nőtt Hétbükkfa Kummert sorozatában

*

    A Kreatív Plussz István bíró utcai kiállítótermében tartott, kötetlenségében rendhagyó könyvbemutatón, a kiadó által teremtett "hagyomány" szerint egy pohár finom soproni Kékfrankos és pogácsa mellett beszélgethetett, dedikáltathatott az arra járó olvasó.

    Az könyvhöz ajánlást író Hárs József helytörténész és a gyűjtő Gyürü Ernő egyaránt jelen volt az eseményen. Ez utóbbi elmesélte, hogy a saját maga gyártotta 60 albumban tárolja a közel 18 ezer darabot számláló képeslapgyűjteményét, amelyben a Sopront ábrázolók közel 1500 darabot tesznek ki. A képeslapok nagyobb része ismerősöktől származik, azokból az időkből, amikor – amint a vérbeli gyűjtő fogalmazott – még  igazi gyűjtés folyt. A mai anyagelvű világban, mint minden más, ez is változott, (és nem jó irányba), de a tegnapi esemény nem elsősorban a gyűjtők gondjairól szólt. Különleges darabjai  között  még Zettl Gusztávnak címzett családi fotói is vannak  Gyürü Ernőnek; a legrégebbi lapok 1895-99-ből származnak, az 1900-as ével elejéről pedig átvilágítható lapjai is vannak, olyanok, amelyeken fény elé helyezve az eredetihez képest egy másik kép jelenik meg. A Várkerületet nappal ábrázoló lapot fény elé helyezve, az éjjeli kivilágításban jelenik meg.

    A Gyürü Ernő gyűjteményéből szerkesztett Soproni aziksz  a Quint Kft. gondozásában jelent meg, felelős kiadó: Jászberényi Klára. A könyvhöz ajánlást Hárs József írt, szerkesztette: Bugyi Sándor. A német fordítás Krisch Imre, az angol Vörös Ákos munkája
T.É.

Kapcsolódó oldal: http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=6369