CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Régi jó soproniak, érdekes emberek, történetek

    Fényekben pompázott a Széchenyi tér. A csípős hideg időben fáradt arcok ballagtak hazafelé, hogy megünnepeljék családjukkal Szent Miklós, Mikulás napját.
    Dessewffy-Horváth Mariettának talán többet jelent ezentúl Mikulás estéje. Egy olyan ajándékkal kedveskedett a soproniaknak, amely büszkén vállalja városunk történelmét.


Az írónő és akik könyvét a soproniaknak ajánlották: 
Sarkady Sándor és Szenkovits Péter

    December 6-án este a tizedik születésnapját betöltő Perkovátz-házban bemutatták a soproni születésű Dessewffy-Horváth Marietta, Régi jó soproniak, érdekes emberek, történetek című könyvét. Egy gyönyörűen feldíszített, a közelgő karácsonyt idéző fenyőfa mellett Sarkady Sándor költő köszöntötte az írónőt és az egybegyűlteket. Beszédében felidézte az alkotó gyermekkorának jelentős szakaszait, és azon események, történetek sokaságát, amelyek segítségére voltak a könyv elkészítésében. Az élő soproni irodalom ünnepén Sarkady Sándor röviden ismertette a kötetben szereplő személyek életét, tetteit és azon leírt visszaemlékezéseket, amelyekre méltán lehetünk büszkék.

    Szenkovits Péter újságíró-főszerkesztő köszöntőjében külön kitért a kötet fontosságára. Merjünk büszkék lenni városunkra, elődjeinkre, történelmünkre. E könyv ezek után szolgáljon tükörként, amelyből többet megtudhatunk elődjeink értékeiről, munkásságáról; tiszteljük egymás értékeit.
- 1934-től a 60-as évekig írtam egyszerű emberekről, poncichterekről, zenészekről, képzőművészekről, írókról. Úgy vélem, a mai soproniak között kevés számban élnek a régiek. A mai Sopron szellemiségét tekintve sokban különbözik a régitől. Szellemi fejlődését nagyban befolyásolta a háború és az azt követő időszak. Sokban különbözik, különösebben a fiatalokra értem, a háború előtt jobb volt a nevelés, mostanság túlságosan maiak. Célom nagy részben a fiatalok nevelése is. A mában sok tanár felületesen kezeli a dolgokat. Nagyobb számban kellene tanítani a viselkedéskultúrát. A kötetet nagy részben a fiataloknak tudom ajánlani, sokat tanulhatnak belőle – jegyezte meg Dessewffy-Horváth Marietta.
    A könyvbemutatónak otthont adó épület házigazdája, Perkovátz Tamás virágcsokorral, és egy dedikált borral köszöntötte az írónőt, amely után jó soproni módjára, a régi Sopronra emlékezve egy-egy pohár kékfrankossal koccintottak a résztvevők.

b.boti



2002. december 08., vasárnap 20:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület