CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. december 08., vasárnap 20:05


Régi jó soproniak, érdekes emberek, történetek

Régi jó soproniak, érdekes emberek, történetek

    Fényekben pompázott a Széchenyi tér. A csípős hideg időben fáradt arcok ballagtak hazafelé, hogy megünnepeljék családjukkal Szent Miklós, Mikulás napját.
    Dessewffy-Horváth Mariettának talán többet jelent ezentúl Mikulás estéje. Egy olyan ajándékkal kedveskedett a soproniaknak, amely büszkén vállalja városunk történelmét.


Az írónő és akik könyvét a soproniaknak ajánlották: 
Sarkady Sándor és Szenkovits Péter

    December 6-án este a tizedik születésnapját betöltő Perkovátz-házban bemutatták a soproni születésű Dessewffy-Horváth Marietta, Régi jó soproniak, érdekes emberek, történetek című könyvét. Egy gyönyörűen feldíszített, a közelgő karácsonyt idéző fenyőfa mellett Sarkady Sándor költő köszöntötte az írónőt és az egybegyűlteket. Beszédében felidézte az alkotó gyermekkorának jelentős szakaszait, és azon események, történetek sokaságát, amelyek segítségére voltak a könyv elkészítésében. Az élő soproni irodalom ünnepén Sarkady Sándor röviden ismertette a kötetben szereplő személyek életét, tetteit és azon leírt visszaemlékezéseket, amelyekre méltán lehetünk büszkék.

    Szenkovits Péter újságíró-főszerkesztő köszöntőjében külön kitért a kötet fontosságára. Merjünk büszkék lenni városunkra, elődjeinkre, történelmünkre. E könyv ezek után szolgáljon tükörként, amelyből többet megtudhatunk elődjeink értékeiről, munkásságáról; tiszteljük egymás értékeit.
- 1934-től a 60-as évekig írtam egyszerű emberekről, poncichterekről, zenészekről, képzőművészekről, írókról. Úgy vélem, a mai soproniak között kevés számban élnek a régiek. A mai Sopron szellemiségét tekintve sokban különbözik a régitől. Szellemi fejlődését nagyban befolyásolta a háború és az azt követő időszak. Sokban különbözik, különösebben a fiatalokra értem, a háború előtt jobb volt a nevelés, mostanság túlságosan maiak. Célom nagy részben a fiatalok nevelése is. A mában sok tanár felületesen kezeli a dolgokat. Nagyobb számban kellene tanítani a viselkedéskultúrát. A kötetet nagy részben a fiataloknak tudom ajánlani, sokat tanulhatnak belőle – jegyezte meg Dessewffy-Horváth Marietta.
    A könyvbemutatónak otthont adó épület házigazdája, Perkovátz Tamás virágcsokorral, és egy dedikált borral köszöntötte az írónőt, amely után jó soproni módjára, a régi Sopronra emlékezve egy-egy pohár kékfrankossal koccintottak a résztvevők.

b.boti