CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Évszázados miseruhák Bánfalván

    A Millennium évében, 2000-ben, amikor Igrecz Katalin a Bánfalváért Baráti Kör elnöke a falunak zászlót készíttetett, a Hegyi-templom nyitott szekrényeiben is kutatott templomi zászló után. Ő maga, a zárt miseruha-tárolókhoz akkor nem mert hozzányúlni, mert úgy gondolta, hogy azt nem teheti meg. 

Dr. Kubinszky Mihály és Igretz Katalin 

    A közelmúltban a plébánia egy eldugott folyosó-szakaszában értékes miseruhákra leltek.

    Kellett a közelmúltban Sopronbánfalvára helyezett Németh Attila plébános "szeme" ahhoz, hogy a porlepte, évtizedek óta fiók mélyére zárt, a XIX. század végén, és a századfordulón, míves kézimunkával készült miseruhák értékét felismerje.
    Németh Attila prépost, aki egyben levéltáros is, egyik – legalább húsz éve zárt – ódon szekrény mélyén tizenöt darab, egyedi, tűhímzéses és gobelin-miseruhát talált, amelyek között az egyik legértékesebb darab – egy palást – szintén megtekinthető a bánfalvi fiókkönyvtárban nyílt kiállításon, együtt több, a Hegyi-templomról és Bánfalváról szóló dokumentum, könyv és relikvia mellett.

    Nem tudományos elvek szerint állt össze a Bánfalvi Fiókkönyvtár kiállításának anyaga - mondta Igrecz Katalin, hanem egy olyan, a lakóhelyét szerető embernek a szemével láttatja Bánfalvát, aki értékekre lelve, azokat közkinccsé szándékozik tenni, másoknak azokat megmutatni.
     Kubinszky Mihály a kiállítást ajánlva személyes bánfalvi emlékeit idézte fel. A várhelyi kirándulások mellett, szólt egy, a Hajnal téren Winkler Oszkárral történt közös akvarellezésről, amelynek az "eredménye", az 1959-ben készült kép, szintén megtekinthető a kiállításon.
Bánfalva, 1959

    A bánfalvi templom építészeti értelemben tájképalkotó elem, a tihanyi apátsághoz, a budavári palotához hasonlóan, súlypontját jelenti a tájnak. Tiszteletet parancsol, felemelő és ugyanakkor változatos, történelmi események sokasága sűrűsödött körülötte - szólt az építész a Hegyi-templomról. Kubinszky professzor a kiállítás anyagához Szabolcsi Bence egy személyes találkozás alkalmával hallott mondatát – egy székely kapun látott feliratot –társított. "Vándor e kapu nem akar kizárni, csak azt mutatja, merre kell bejárni".
    A kiállítás minden dokumentuma, tárgyi értéke arra készteti a bánfalvi könyvtárba betérőket, hogy ellátogassanak a Hegyi-templomba is, arra a helyre, ahol a tárgyiak után szellemi és lelki értékekre lelnek.
    A kiállítás december 16-ig látogatható, hétfőn-szerdán-pénteken: 10-12 és 15-17.30 óra között.



2002. december 02., hétfő 02:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület