CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. december 02., hétfő 02:01


Évszázados miseruhák Bánfalván

Évszázados miseruhák Bánfalván

    A Millennium évében, 2000-ben, amikor Igrecz Katalin a Bánfalváért Baráti Kör elnöke a falunak zászlót készíttetett, a Hegyi-templom nyitott szekrényeiben is kutatott templomi zászló után. Ő maga, a zárt miseruha-tárolókhoz akkor nem mert hozzányúlni, mert úgy gondolta, hogy azt nem teheti meg. 

Dr. Kubinszky Mihály és Igretz Katalin 

    A közelmúltban a plébánia egy eldugott folyosó-szakaszában értékes miseruhákra leltek.

    Kellett a közelmúltban Sopronbánfalvára helyezett Németh Attila plébános "szeme" ahhoz, hogy a porlepte, évtizedek óta fiók mélyére zárt, a XIX. század végén, és a századfordulón, míves kézimunkával készült miseruhák értékét felismerje.
    Németh Attila prépost, aki egyben levéltáros is, egyik – legalább húsz éve zárt – ódon szekrény mélyén tizenöt darab, egyedi, tűhímzéses és gobelin-miseruhát talált, amelyek között az egyik legértékesebb darab – egy palást – szintén megtekinthető a bánfalvi fiókkönyvtárban nyílt kiállításon, együtt több, a Hegyi-templomról és Bánfalváról szóló dokumentum, könyv és relikvia mellett.

    Nem tudományos elvek szerint állt össze a Bánfalvi Fiókkönyvtár kiállításának anyaga - mondta Igrecz Katalin, hanem egy olyan, a lakóhelyét szerető embernek a szemével láttatja Bánfalvát, aki értékekre lelve, azokat közkinccsé szándékozik tenni, másoknak azokat megmutatni.
     Kubinszky Mihály a kiállítást ajánlva személyes bánfalvi emlékeit idézte fel. A várhelyi kirándulások mellett, szólt egy, a Hajnal téren Winkler Oszkárral történt közös akvarellezésről, amelynek az "eredménye", az 1959-ben készült kép, szintén megtekinthető a kiállításon.
Bánfalva, 1959

    A bánfalvi templom építészeti értelemben tájképalkotó elem, a tihanyi apátsághoz, a budavári palotához hasonlóan, súlypontját jelenti a tájnak. Tiszteletet parancsol, felemelő és ugyanakkor változatos, történelmi események sokasága sűrűsödött körülötte - szólt az építész a Hegyi-templomról. Kubinszky professzor a kiállítás anyagához Szabolcsi Bence egy személyes találkozás alkalmával hallott mondatát – egy székely kapun látott feliratot –társított. "Vándor e kapu nem akar kizárni, csak azt mutatja, merre kell bejárni".
    A kiállítás minden dokumentuma, tárgyi értéke arra készteti a bánfalvi könyvtárba betérőket, hogy ellátogassanak a Hegyi-templomba is, arra a helyre, ahol a tárgyiak után szellemi és lelki értékekre lelnek.
    A kiállítás december 16-ig látogatható, hétfőn-szerdán-pénteken: 10-12 és 15-17.30 óra között.