CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

M2=L2 12 bútorozott fotó
Lengyel képzőművészek kiállítása a Várkerület Galériában

    "A legkifinomultabb kritika nem egyéb, mint saját lelkünkről készített följegyzés. A kritikus egyedüli célja saját benyomásairól készített beszámoló Csakis új alkotáshoz szolgáló kiindulópontnak tekinti a műalkotást.” - véli Oscar Wild.
Megnyugtató csupán az lehet, hogy Harold Bloom meg egyébként azt állítja, hogy Wilde-nak mindenben igaza volt.

    Oscar Wilde idézeteinek társaságában M2=L2 (12 bútorozott fotó) címmel Kryszak Aneta és Chmielinska Joanna lengyel művészek kiállítása nyílt meg a Várkerület Galériában.
 

A szépség minden szimbolumok szimbóluma. Mindent feltár, mert semmit sem akar mondani, ha orcájával felénk fordul, a világ csupa szín és fény teljességét ragyogja. (Oscar Wilde)

Az elmúlt évek során hitte-e volna valaki is, hogy "majdnem művészeti alkotásokon" ücsörög, az OFFI-ban, vagy akár kamarai tagként sorára várva a Várkerület 19. szám alatti székházban? Márpedig ezúttal – divat- és társasági lapok, mai magazinok lapjaiba csomagoltan – a helyiség bútordarabjai közül néhánnyal, egyéb "talált tárggyal" meg kellékkel egyetemben berendezett szoba, a "bútorozott" fotókkal együtt – a rendezői szándék szerint – műalkotás.

Tényleg sok és fáradságos munka lehetett mindent gondosan papírba burkolni, nem is beszélve a magazinlapokból hajtogatott, összekapcsolgatott és rögzített függönyről.
 

A művészet valójában a közönséget tükrözi, nem az életet. (Oscar Wilde)

    Az egyik alapmotívumot mindenképpen a különböző tárgyakhoz következetesen társított – a többnyire történelmi hangulatra utaló háttérrel készült fotó (portré) – szolgáltatja. A kivitelezést illetően kérdés, hogy a gondolatiságot hordozó elemek – természetesen a tárgyakhoz rendelt Oscar Wilde idézetek kivételével – megfelelően kidolgozottak-e, a szó szerinti és elvont értelemben egyaránt, egyenként és egymáshoz való viszonyukban.

A fotókhoz, a csomagolt tárgyakhoz, az elrendezés egységéhez társított wilde-i gondolatsor szép alattomosan, mintegy fátyolt terítve a látványra próbálja a néző gondolatait (meg)vezetni. Nagy elme volt Wilde. Kétségtelen. Axiomatikus megnyilvánulásait hangulati tényezőnek, esetleg koordinátarendszerként – legrosszabb esetben (ön)igazolásként – felhasználni pedig bátor és egyben veszélyes tett.
    Egyrészt azért is az, mert a kijelentései (igazak, vagy sem) ellenkező előjellel is hathatnak, másrészt meg azért is, mert nagyot fordult a világ Wilde óta: az autonóm művészettől a reklámig vezető utat ma már a reklámipar tömény termékeinek hatalmas mennyiségét nap mint nap fogyasztók száz évvel ezelőtti áldozataiknál sokkal avatottabban és immunisabban járják végig; hacsak nem fordulnak vissza annak közepén.
 

Akinek a szép dolgok kizárólag szépséget jelentenek: íme, a kiválasztottak. (Oscar Wilde)

A soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör szervezésében létrejött kiállítás megtekinthető: november 8-ig, hétköznapokon 10-17 óráig, a Várkerület Galériában (Várkerület 19.)
 

Kinyilatkoztatni a művészetet és elrejteni a művészt. Ez a művészet célja. (Oscar Wilde)

 
Aki szép dolgokban rút szándékot fedez fel, romlott - annak bája nélkül. Ez pedig hiba.(Oscar Wilde)

"Az új megértés következményeként a megértő alany is változáson megy keresztül " - írta Oscar Wild. És ha mégsem? Akkor mi van?



2002. november 06., szerda 19:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület