CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. november 06., szerda 19:28


M2=L2 12 bútorozott fotó a Várkerület Galériában

M2=L2 12 bútorozott fotó
Lengyel képzőművészek kiállítása a Várkerület Galériában

    "A legkifinomultabb kritika nem egyéb, mint saját lelkünkről készített följegyzés. A kritikus egyedüli célja saját benyomásairól készített beszámoló Csakis új alkotáshoz szolgáló kiindulópontnak tekinti a műalkotást.” - véli Oscar Wild.
Megnyugtató csupán az lehet, hogy Harold Bloom meg egyébként azt állítja, hogy Wilde-nak mindenben igaza volt.

    Oscar Wilde idézeteinek társaságában M2=L2 (12 bútorozott fotó) címmel Kryszak Aneta és Chmielinska Joanna lengyel művészek kiállítása nyílt meg a Várkerület Galériában.
 

A szépség minden szimbolumok szimbóluma. Mindent feltár, mert semmit sem akar mondani, ha orcájával felénk fordul, a világ csupa szín és fény teljességét ragyogja. (Oscar Wilde)

Az elmúlt évek során hitte-e volna valaki is, hogy "majdnem művészeti alkotásokon" ücsörög, az OFFI-ban, vagy akár kamarai tagként sorára várva a Várkerület 19. szám alatti székházban? Márpedig ezúttal – divat- és társasági lapok, mai magazinok lapjaiba csomagoltan – a helyiség bútordarabjai közül néhánnyal, egyéb "talált tárggyal" meg kellékkel egyetemben berendezett szoba, a "bútorozott" fotókkal együtt – a rendezői szándék szerint – műalkotás.

Tényleg sok és fáradságos munka lehetett mindent gondosan papírba burkolni, nem is beszélve a magazinlapokból hajtogatott, összekapcsolgatott és rögzített függönyről.
 

A művészet valójában a közönséget tükrözi, nem az életet. (Oscar Wilde)

    Az egyik alapmotívumot mindenképpen a különböző tárgyakhoz következetesen társított – a többnyire történelmi hangulatra utaló háttérrel készült fotó (portré) – szolgáltatja. A kivitelezést illetően kérdés, hogy a gondolatiságot hordozó elemek – természetesen a tárgyakhoz rendelt Oscar Wilde idézetek kivételével – megfelelően kidolgozottak-e, a szó szerinti és elvont értelemben egyaránt, egyenként és egymáshoz való viszonyukban.

A fotókhoz, a csomagolt tárgyakhoz, az elrendezés egységéhez társított wilde-i gondolatsor szép alattomosan, mintegy fátyolt terítve a látványra próbálja a néző gondolatait (meg)vezetni. Nagy elme volt Wilde. Kétségtelen. Axiomatikus megnyilvánulásait hangulati tényezőnek, esetleg koordinátarendszerként – legrosszabb esetben (ön)igazolásként – felhasználni pedig bátor és egyben veszélyes tett.
    Egyrészt azért is az, mert a kijelentései (igazak, vagy sem) ellenkező előjellel is hathatnak, másrészt meg azért is, mert nagyot fordult a világ Wilde óta: az autonóm művészettől a reklámig vezető utat ma már a reklámipar tömény termékeinek hatalmas mennyiségét nap mint nap fogyasztók száz évvel ezelőtti áldozataiknál sokkal avatottabban és immunisabban járják végig; hacsak nem fordulnak vissza annak közepén.
 

Akinek a szép dolgok kizárólag szépséget jelentenek: íme, a kiválasztottak. (Oscar Wilde)

A soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör szervezésében létrejött kiállítás megtekinthető: november 8-ig, hétköznapokon 10-17 óráig, a Várkerület Galériában (Várkerület 19.)
 

Kinyilatkoztatni a művészetet és elrejteni a művészt. Ez a művészet célja. (Oscar Wilde)

 
Aki szép dolgokban rút szándékot fedez fel, romlott - annak bája nélkül. Ez pedig hiba.(Oscar Wilde)

"Az új megértés következményeként a megértő alany is változáson megy keresztül " - írta Oscar Wild. És ha mégsem? Akkor mi van?