CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 30., kedd, Katalin, Kitti napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

Az év Kékfrankosa
    Hogy mi a jó bor titka? Pontosabban mitől lesz egy vörösbor a 2002-es esztendő soproni úgymond zászlósbora? Például attól (is), hogy a kópházi Sipkoja – Csipkés – dűlőben érlelődött az a szőlő, amiből készült, azaz a szubalpin és a szubmediterrán klíma találkozásánál, avagy ahogyan a szakértők nevezik, a Fertő tó „élén”. A természet nedűjét aztán háromnegyed évig fahordókban érlelték, majd egy teljes esztendőnyi ideig különböző típusú barrique hordókban. A Vincellér MPS Kkt. 2000. évi kékfrankosa az említett módon nemesedett, s elnyerte az idei esztendő legkiválóbb soproni kékfrankosa címet. Szakértők és borimádó ínyencek alkották azt a borbíráló bizottságot, amelynek tagjai a közelmúltban a Sopron Hotelben döntöttek kilenc – előválogatásokon már  sikeresen szerepelt – bor közül a legjobbikról.
Molnár Tibor, Pieler Pál és Sásdi István 1994-ben alapította meg a Vincellér MPS Kkt.-t. Boraik Fertőbozon, két egykori Széchenyi, illetve a soproni Balfi utcai pincében érlelődnek.
A borviadal során egyébként – igen szoros versenyben – a második helyezett a Lővér Pince, a harmadik pedig a Princzes család kékfrankosa lett. A szigorú, (bár a szigorúságot inkább csak tettető, ám lelkes), de igazságos zsűri tagjai azt vallják, Hamvas Béla után, hogy „a borok ott élvezhetők általában a legjobban, ahol termettek”.
Soproni Ász
Fotó: cyberpress.sopron.hu



2002. november 03., vasárnap 13:37


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület