CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2002. november 03., vasárnap 13:37


Az év Kékfrankosa

Az év Kékfrankosa
    Hogy mi a jó bor titka? Pontosabban mitől lesz egy vörösbor a 2002-es esztendő soproni úgymond zászlósbora? Például attól (is), hogy a kópházi Sipkoja – Csipkés – dűlőben érlelődött az a szőlő, amiből készült, azaz a szubalpin és a szubmediterrán klíma találkozásánál, avagy ahogyan a szakértők nevezik, a Fertő tó „élén”. A természet nedűjét aztán háromnegyed évig fahordókban érlelték, majd egy teljes esztendőnyi ideig különböző típusú barrique hordókban. A Vincellér MPS Kkt. 2000. évi kékfrankosa az említett módon nemesedett, s elnyerte az idei esztendő legkiválóbb soproni kékfrankosa címet. Szakértők és borimádó ínyencek alkották azt a borbíráló bizottságot, amelynek tagjai a közelmúltban a Sopron Hotelben döntöttek kilenc – előválogatásokon már  sikeresen szerepelt – bor közül a legjobbikról.
Molnár Tibor, Pieler Pál és Sásdi István 1994-ben alapította meg a Vincellér MPS Kkt.-t. Boraik Fertőbozon, két egykori Széchenyi, illetve a soproni Balfi utcai pincében érlelődnek.
A borviadal során egyébként – igen szoros versenyben – a második helyezett a Lővér Pince, a harmadik pedig a Princzes család kékfrankosa lett. A szigorú, (bár a szigorúságot inkább csak tettető, ám lelkes), de igazságos zsűri tagjai azt vallják, Hamvas Béla után, hogy „a borok ott élvezhetők általában a legjobban, ahol termettek”.
Soproni Ász
Fotó: cyberpress.sopron.hu