CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Grabner József : Évszakok
Falinaptár a várost szeretőknek

    Újabb, immár az ötödik falinaptára jelent meg Grabner Józsefnek, az ismert soproni akvarellistának. A falinaptárok megjelentetésének divatos korszakában a soproni városképeket és a város környékét idéző képei sokkal többek egy-egy az adott hónaphoz, évszakhoz illő, akvarell-reprodukciónál.


    Grabner József Sopron szülötte és jó ismerője tudatosan megválasztott időszakokban és mégis a helyzet-diktálta körülményekhez igazodva örökíti meg a város mindennapjait. Nem a különlegeset keresi, hanem a megszokottat, a mindenki által ismertet viszi ecsettel, vízzel és festékkel papírra; nem szemlélőként, hanem a hellyel együtt élőként és -érzőként láttatja Sopront.

    A Fő tér, az Ikva patak, a Szélmalom utca, a Fegyvertár utca, a Fertő tó, a Kis-Tómalom, Brennbergbánya, a balfi dombok:

    Grabner József mindig a szabadban készíti képeit, amelyek közül ezúttal – bevallja – a Kis-Tómalom és az Ikva-részlet áll legközelebb a szívéhez.

    Idén lesz a valamikori mester, Ali bácsi születésének 100. évfordulója és a tanítványok kiállítására készült Kis-Tómalom szűrt fényei, hangulata technikája által szeretne Grabner József Mühl Aladárra emlékezni. Az Ikva-part pedig, Ali bácsi egyik kedvelt helyszíneként és témájaként jelenik meg a hűséges tanítvány munkáiban, azoknak a helyeknek egyikeként, ahol Grabner József Ali bácsival együtt maga is számtalanszor együtt dolgozott. Ezért is, mint mondja, szeretné megmutatni a festészet útján őt elindító mesterének, hogy a témában és technikában "hova jutott el."


    Amikor (vagy ahol) hangulata a táj, a látvány adta vizuális élménnyel rezonál, amennyiben a fényviszonyok is kedvezőnek bizonyulnak, ott munkához lát: és kép születik. Ezért személyesek és különlegesek, a hamisíthatatlanul és összetéveszthetetlenül soproni hangulattal telített, különböző évszakokban és napszakokban készült akvarellek, amelyekből könnyen "összeáll" egy naptárnyi anyag, hiszen a festő – amint azt régi soproni elődeitől örökségbe kapta – a várost, a környéket folyamatosan járja és figyeli.

    Sok neves előd járt előtte az úton: Ágoston Ernő, Gáspárdy Sándor, Roisz Vilmos, Sterbenz Károly, Mühl Aladár, Mende Gusztáv, Horváth József, Szarka Árpád…

    Évszakok címet viseli a naptár, amelyben a művész Az én városom címmel meghirdetett pályázaton díjat nyert képe is fellelhető.

    Akvarelljeivel nem divatos áramlatokkal sodródni, nem kísérletezni és különböző rétegigényeknek megfelelni szeretne az alkotó "csupán" üzenni és megőrizni; szeretne valamit Sopron hangulatából, levegőjéből, fényeiből, az esőáztatta domboldalak illatából továbbadni.

    A naptárba szerkesztett reprodukciók, az eredeti akvarellekhez képest rengeteg helyre elkerülnek, ahol már nem (csak) műalkotásként (annak sokszorosított másolataként), vagy a idő múlását számon tartó naptárként töltik be funkciójukat, hanem személyes emlékek által idézik Sopront, jelentik esetleg a gyermekkort, fiatalságot, régi történeteket.

    Elsősorban a jelennek szánt naptár így válik Grabner József festményei által az emlékezet, a személyes találkozások felidézőjévé.

    Grabner József azt sem tartja fontosnak sorolgatni, hogy a világon hol lelhetők fel alkotásai, minthogy az sem lényeges, hogy hány képet festett eddig. Aki a városhoz való személyes kötődése miatt veszi meg Grabner József festményét, a naptárat, másképpen szemléli azt majd lakása falán, mint az esetleg nevesebb művészektől származó, sokkal drágább képeket.

    A Kreatív plusz István bíró utcai bemutatótermében a régebbi kiadású naptárokkal együtt a hónap végéig látható Grabner József falinaptára eredeti akvarelljeiből nyílt tárlat, ahol a 2003-as, Quint Kiadó kiadásában megjelent Évszakok naptár is beszerezhető.

Tóth Éva

Kapcsolódó cikkek:

Tavaszköszöntő - Grabner József tárlata

Grabner József kiállítása a Toronygalériában

Múlnak a gyermekévek - Grabner József akvarelljei a Lábasházban

Várkerület Galéria - Az én városom 



2002. október 14., hétfő 01:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület