CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. október 14., hétfő 01:14


Grabner József : Évszakok - Falinaptár a várost szeretőknek

Grabner József : Évszakok
Falinaptár a várost szeretőknek

    Újabb, immár az ötödik falinaptára jelent meg Grabner Józsefnek, az ismert soproni akvarellistának. A falinaptárok megjelentetésének divatos korszakában a soproni városképeket és a város környékét idéző képei sokkal többek egy-egy az adott hónaphoz, évszakhoz illő, akvarell-reprodukciónál.


    Grabner József Sopron szülötte és jó ismerője tudatosan megválasztott időszakokban és mégis a helyzet-diktálta körülményekhez igazodva örökíti meg a város mindennapjait. Nem a különlegeset keresi, hanem a megszokottat, a mindenki által ismertet viszi ecsettel, vízzel és festékkel papírra; nem szemlélőként, hanem a hellyel együtt élőként és -érzőként láttatja Sopront.

    A Fő tér, az Ikva patak, a Szélmalom utca, a Fegyvertár utca, a Fertő tó, a Kis-Tómalom, Brennbergbánya, a balfi dombok:

    Grabner József mindig a szabadban készíti képeit, amelyek közül ezúttal – bevallja – a Kis-Tómalom és az Ikva-részlet áll legközelebb a szívéhez.

    Idén lesz a valamikori mester, Ali bácsi születésének 100. évfordulója és a tanítványok kiállítására készült Kis-Tómalom szűrt fényei, hangulata technikája által szeretne Grabner József Mühl Aladárra emlékezni. Az Ikva-part pedig, Ali bácsi egyik kedvelt helyszíneként és témájaként jelenik meg a hűséges tanítvány munkáiban, azoknak a helyeknek egyikeként, ahol Grabner József Ali bácsival együtt maga is számtalanszor együtt dolgozott. Ezért is, mint mondja, szeretné megmutatni a festészet útján őt elindító mesterének, hogy a témában és technikában "hova jutott el."


    Amikor (vagy ahol) hangulata a táj, a látvány adta vizuális élménnyel rezonál, amennyiben a fényviszonyok is kedvezőnek bizonyulnak, ott munkához lát: és kép születik. Ezért személyesek és különlegesek, a hamisíthatatlanul és összetéveszthetetlenül soproni hangulattal telített, különböző évszakokban és napszakokban készült akvarellek, amelyekből könnyen "összeáll" egy naptárnyi anyag, hiszen a festő – amint azt régi soproni elődeitől örökségbe kapta – a várost, a környéket folyamatosan járja és figyeli.

    Sok neves előd járt előtte az úton: Ágoston Ernő, Gáspárdy Sándor, Roisz Vilmos, Sterbenz Károly, Mühl Aladár, Mende Gusztáv, Horváth József, Szarka Árpád…

    Évszakok címet viseli a naptár, amelyben a művész Az én városom címmel meghirdetett pályázaton díjat nyert képe is fellelhető.

    Akvarelljeivel nem divatos áramlatokkal sodródni, nem kísérletezni és különböző rétegigényeknek megfelelni szeretne az alkotó "csupán" üzenni és megőrizni; szeretne valamit Sopron hangulatából, levegőjéből, fényeiből, az esőáztatta domboldalak illatából továbbadni.

    A naptárba szerkesztett reprodukciók, az eredeti akvarellekhez képest rengeteg helyre elkerülnek, ahol már nem (csak) műalkotásként (annak sokszorosított másolataként), vagy a idő múlását számon tartó naptárként töltik be funkciójukat, hanem személyes emlékek által idézik Sopront, jelentik esetleg a gyermekkort, fiatalságot, régi történeteket.

    Elsősorban a jelennek szánt naptár így válik Grabner József festményei által az emlékezet, a személyes találkozások felidézőjévé.

    Grabner József azt sem tartja fontosnak sorolgatni, hogy a világon hol lelhetők fel alkotásai, minthogy az sem lényeges, hogy hány képet festett eddig. Aki a városhoz való személyes kötődése miatt veszi meg Grabner József festményét, a naptárat, másképpen szemléli azt majd lakása falán, mint az esetleg nevesebb művészektől származó, sokkal drágább képeket.

    A Kreatív plusz István bíró utcai bemutatótermében a régebbi kiadású naptárokkal együtt a hónap végéig látható Grabner József falinaptára eredeti akvarelljeiből nyílt tárlat, ahol a 2003-as, Quint Kiadó kiadásában megjelent Évszakok naptár is beszerezhető.

Tóth Éva

Kapcsolódó cikkek:

Tavaszköszöntő - Grabner József tárlata

Grabner József kiállítása a Toronygalériában

Múlnak a gyermekévek - Grabner József akvarelljei a Lábasházban

Várkerület Galéria - Az én városom