CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Ifj. Iván Szilárd kiállítása

A Pannónia Med Hotelben vasárnap nyílt meg Nemes András megnyitóját követően Iván Szilárd kiállítása. A színes, érdekes kiállítást érdemes megtekintenie mindannak, akit valamilyen formában a posztimpressziopnista jellegű képzőművészet, annak is összehasonlító ága érdekel.


Az első dolog, ami a megérkező nézőt benyomásként éri, az a foltos, a formai-színben megfogalmazott reproduktív jellege a műveknek. Egyértelműen valóságábrázolás ez, mely látható módon az alkotó személyes ragaszkodása miatt maradt meg ezen a szinten. Ő ragaszkodik ahhoz, hogy egyértelműek, félre nem magyarázhatók, nyíltan megfogalmazottak legyenek ezek a képek, ugyanakkor messze minden belemagyarázós és szájbarágós stílustól. S ez mindenképpen szimpatikus.


Nagyon tetszik az is, hogy anyagszerűek, szinte térben tapinthatók azok a portrék, tájképek, a nyújtott pillanat varázsát, a már szóban is megfogalmazható intervallumot fogják át, mely időbe belefér egy mosoly, egy jellem, egy gyermek szépsége vagy egy falusi házsor plaszticitása, ahol a fény oda és visszajátszik a falakon, ahol folyamatában változik a táj a fény esésétől függően, ahol tömegében más színt kapnak a fák, mint zöldet. Egyszóval az impresszionizmuson túl, paradox módon, közelebb a realizmushoz, de nem ragaszkodva annak alaki-formai jegyeihez.


Nyilván a munkás képek, melyek több rétegben festettek, nem olyan frissek, kicsit talán "fáradtak", nem úgy vibrál rajtuk a fény, mint a vékonyan, áttetsző vászonnal falra kerülő alkotásokon, s a színhasználat is talán egy kicsit nyersnek tűnik. A legnehezebb az alkotó korának meghatározása a képekből, hiszen a tudatos stílusválasztáson túl a színkezelés is korosabb alkotót sejtet, mint a valóság.
Így hát a kiállítás látogatója többrétű megfontolnivaló impresszióval halad egyik képtől a másikig, s a végén leülepedő kép sem teljesen egyértelmű. Érdekes kiállítás sok kérdéssel és tanulsággal.
- DI -



2002. október 07., hétfő 15:51


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület