CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Konferencia a szabad királyi várossá nyilvánítás 725. évfordulójának tiszteletére

"A város térben és időben"

A  konferenciát szeptember 25-én  Sopron város és  Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára a szabad királyi várossá nyilvánítás 725. évfordulójának tiszteletére rendezte.  A Dr. Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár főigazgatójának elnökletével tartott rendezvényt, amelyen budapesti és soproni szakemberek előadásaiban elevenedett fel a 725 éves múlt,  dr. Gimesi Szabolcs polgármester és Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei  Közgyűlés elnöke nyitotta meg.

Bevezetőjében Turbuly Éva a Soproni Levéltár igazgatója  úgy értékelte, hogy a város a nagykorúságát érte el, amikor szabad királyi városi rangra emelték.
Ha "a jelen a  múlt jövőj e és a jövő múltja", akkor megfelelő figyelmet kell fordítani a múltra is, hiszen rengeteg értéket hozunk magunkkal és próbálunk átmenteni a jelenbe - mondta köszöntőjében dr. Gimesi Szabolcs  polgármester. Ez különösen fontos Sopronban, ahol  gazdag kultúra, hagyományanyag és történelem  vesz körül bennünket, amelyre büszkék lehetünk, mert 725 éve sikerült ezt a szellemiséget megőrizni. A 725 éves évforduló megünneplésével kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy  két sarokpontot jelöltek meg az ünneplések során, az egyik ez a konferencia, a másik a város hivatalos ünnepnapja, december 14-e, a hűség napja, amely  tavaly óta már hivatalosan is országos elismerést is nyert.
Ivanics Ferenc megnyitójában beszélt arról, hogy épp a konferencia színhelye, a Megyeháza 670 év után 1950-ben vesztette el funkcióját.  Reméli, hogy a 725 éves évforduló ünneplése méltó lesz a hagyományokhoz,  mert a harmadik évezred  kezdetén az önálló jogát visszanyert város ünnepli. Sopron és Győr az ország két műemlékekben leggazdagabb vidéki városa. A megyei közgyűlés elnökeként reméli, hogy a Győr és Sopron közötti ellentét egy egészséges versengéssé válik, hiszen a két városnak erősítenie kell egymást.
Dr. Gecsényi Lajos megtisztelőnek  tartja tudományos szempontból is, hogy  budapesti és soproni szakemberek tekintik át a soproni múltat és kutatásaikkal hozzájárulhatbnak, hogy folytatódjék az a tudományos élet Sopronban, amelyet olyan kimagasló tudósok neve fémjelez mint  Házi Jenő és Mollay Károly  és amelyet  dokumentál a Soproni Szemle, mint  a magyar tudományosság egyik  jelentős  folyóirata.


A Cyberpress  a konferencia zárásakor Turbuly Évát a Soproni Levéltár igazgatóját kérte fel a rendezvényen elhangzottak értékelésére:

 
Ez a konferencia elsősorban ünneplés, tisztelgés Sopron város előtt. Maga a település, régebbi, nem 725 éves, de a szabad királyi város rangot ekkor érte el. Úgy igyekeztünk összeállítani a tematikát, hogy időben is arányosan osszuk el, és próbáljuk meghatározni Sopron szerepét. A város nem egy világítótorony volt, hanem egy bizonyos közegben  élt  a magyar királyságban, nagyon szoros kapcsolatban állt a közeli nagyvárosokkal Pozsonnyal, Béccsel; ebben a közegben szerettük volna elhelyezni. Természetszerű, hogy a budapesti előadók a nagy, általános összefüggésekre helyezték a hangsúlyt, míg a helyi viszonyokat jobban ismerő helyiek a soproniakra. Igyekeztünk egy olyan arányrendszert felépíteni, hogy a hallgatóság egy kicsit megérezze a város hangulatát, történetét, szemezgessen ezekből, hiszen  egy konferencia nem vállalkozhat a teljességre. Azért is adtuk a konferenciának  "A város térben és időben" elnevezést , hogy ezzel is jelezzük,  Sopront el akarjuk helyezni egy koordináta rendszerben.
Sok újdonságot hallottunk;  a történelem kutatás állandóan fejlődik, változik és árnyaltabbá válik. Nagyon érdekes volt Kubinyi András akadémikus professzor úrnak az előadása, amely tulajdonképpen egy műhely-előadás volt és kicsit vitatkozott is volt tanárommal, Gerics József történésszel, a városok országgyűlésben betöltött szerepéről.
Ízelítőt kaptunk abból, hogy milyen amikor történészek nagyon kedvesen, saját kutatási eredményeiket egymással szembe helyezik, megversenyeztetik. Nagyon sok friss kutatási eredmény is elhangzott. Németh Ildikó a Soproni Levéltár főlevéltárosa az iskolaváros tanárairól beszélt. Ötven fős, Sopron város tekintetében jelentős mintát vizsgált, az életrajzi adataikat és ebből vont le következtetéseket. Honnan jöttek ezek a tanárok, milyen képzettséggel rendelkeztek,  milyenek voltak az iskolalátogatási szokásaik, mennyire vettek részt a város társadalmi életében.
Tóth Imre történész előadása végig kiséri a Sopron-kép változásait  Trianontól egészen napjainkig, azt, hogy miként látták magukat a soproniak, és miként látták Sopront  mások, más magyarok,  Magyarországon élők és a nagypolitika.
Ez szerintem az egyik legizgalmasabb előadás, amely egy kötetben is megjelenik majd, és minden érdeklődő számára elérhetővé válik. A délutáni kiállítás kapcsolódik a konferenciához. A két helyi közgyűjtemény közül mi a saját eszközeinkkel ünnepeltünk, a múzeum a saját eszközeivel, a kiállítással, ahol sok levéltári  irat mellett látható a privilégium levél, Mátyás király aranybullája. A kiállítás együttműködés is a két közgyűjtemény között, a kettő szervesen összetartozik - nyilatkozta a Soproni Levéltár igazgatója.


tsz



2002. szeptember 25., szerda 23:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület