CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. szeptember 25., szerda 23:48


Konferencia a szabad királyi várossá nyilvánítás 725. évfordulójának tiszteletére

A város térben és időben

"A város térben és időben"

A  konferenciát szeptember 25-én  Sopron város és  Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára a szabad királyi várossá nyilvánítás 725. évfordulójának tiszteletére rendezte.  A Dr. Gecsényi Lajos, a Magyar Országos Levéltár főigazgatójának elnökletével tartott rendezvényt, amelyen budapesti és soproni szakemberek előadásaiban elevenedett fel a 725 éves múlt,  dr. Gimesi Szabolcs polgármester és Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei  Közgyűlés elnöke nyitotta meg.

Bevezetőjében Turbuly Éva a Soproni Levéltár igazgatója  úgy értékelte, hogy a város a nagykorúságát érte el, amikor szabad királyi városi rangra emelték.
Ha "a jelen a  múlt jövőj e és a jövő múltja", akkor megfelelő figyelmet kell fordítani a múltra is, hiszen rengeteg értéket hozunk magunkkal és próbálunk átmenteni a jelenbe - mondta köszöntőjében dr. Gimesi Szabolcs  polgármester. Ez különösen fontos Sopronban, ahol  gazdag kultúra, hagyományanyag és történelem  vesz körül bennünket, amelyre büszkék lehetünk, mert 725 éve sikerült ezt a szellemiséget megőrizni. A 725 éves évforduló megünneplésével kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy  két sarokpontot jelöltek meg az ünneplések során, az egyik ez a konferencia, a másik a város hivatalos ünnepnapja, december 14-e, a hűség napja, amely  tavaly óta már hivatalosan is országos elismerést is nyert.
Ivanics Ferenc megnyitójában beszélt arról, hogy épp a konferencia színhelye, a Megyeháza 670 év után 1950-ben vesztette el funkcióját.  Reméli, hogy a 725 éves évforduló ünneplése méltó lesz a hagyományokhoz,  mert a harmadik évezred  kezdetén az önálló jogát visszanyert város ünnepli. Sopron és Győr az ország két műemlékekben leggazdagabb vidéki városa. A megyei közgyűlés elnökeként reméli, hogy a Győr és Sopron közötti ellentét egy egészséges versengéssé válik, hiszen a két városnak erősítenie kell egymást.
Dr. Gecsényi Lajos megtisztelőnek  tartja tudományos szempontból is, hogy  budapesti és soproni szakemberek tekintik át a soproni múltat és kutatásaikkal hozzájárulhatbnak, hogy folytatódjék az a tudományos élet Sopronban, amelyet olyan kimagasló tudósok neve fémjelez mint  Házi Jenő és Mollay Károly  és amelyet  dokumentál a Soproni Szemle, mint  a magyar tudományosság egyik  jelentős  folyóirata.


A Cyberpress  a konferencia zárásakor Turbuly Évát a Soproni Levéltár igazgatóját kérte fel a rendezvényen elhangzottak értékelésére:

 
Ez a konferencia elsősorban ünneplés, tisztelgés Sopron város előtt. Maga a település, régebbi, nem 725 éves, de a szabad királyi város rangot ekkor érte el. Úgy igyekeztünk összeállítani a tematikát, hogy időben is arányosan osszuk el, és próbáljuk meghatározni Sopron szerepét. A város nem egy világítótorony volt, hanem egy bizonyos közegben  élt  a magyar királyságban, nagyon szoros kapcsolatban állt a közeli nagyvárosokkal Pozsonnyal, Béccsel; ebben a közegben szerettük volna elhelyezni. Természetszerű, hogy a budapesti előadók a nagy, általános összefüggésekre helyezték a hangsúlyt, míg a helyi viszonyokat jobban ismerő helyiek a soproniakra. Igyekeztünk egy olyan arányrendszert felépíteni, hogy a hallgatóság egy kicsit megérezze a város hangulatát, történetét, szemezgessen ezekből, hiszen  egy konferencia nem vállalkozhat a teljességre. Azért is adtuk a konferenciának  "A város térben és időben" elnevezést , hogy ezzel is jelezzük,  Sopront el akarjuk helyezni egy koordináta rendszerben.
Sok újdonságot hallottunk;  a történelem kutatás állandóan fejlődik, változik és árnyaltabbá válik. Nagyon érdekes volt Kubinyi András akadémikus professzor úrnak az előadása, amely tulajdonképpen egy műhely-előadás volt és kicsit vitatkozott is volt tanárommal, Gerics József történésszel, a városok országgyűlésben betöltött szerepéről.
Ízelítőt kaptunk abból, hogy milyen amikor történészek nagyon kedvesen, saját kutatási eredményeiket egymással szembe helyezik, megversenyeztetik. Nagyon sok friss kutatási eredmény is elhangzott. Németh Ildikó a Soproni Levéltár főlevéltárosa az iskolaváros tanárairól beszélt. Ötven fős, Sopron város tekintetében jelentős mintát vizsgált, az életrajzi adataikat és ebből vont le következtetéseket. Honnan jöttek ezek a tanárok, milyen képzettséggel rendelkeztek,  milyenek voltak az iskolalátogatási szokásaik, mennyire vettek részt a város társadalmi életében.
Tóth Imre történész előadása végig kiséri a Sopron-kép változásait  Trianontól egészen napjainkig, azt, hogy miként látták magukat a soproniak, és miként látták Sopront  mások, más magyarok,  Magyarországon élők és a nagypolitika.
Ez szerintem az egyik legizgalmasabb előadás, amely egy kötetben is megjelenik majd, és minden érdeklődő számára elérhetővé válik. A délutáni kiállítás kapcsolódik a konferenciához. A két helyi közgyűjtemény közül mi a saját eszközeinkkel ünnepeltünk, a múzeum a saját eszközeivel, a kiállítással, ahol sok levéltári  irat mellett látható a privilégium levél, Mátyás király aranybullája. A kiállítás együttműködés is a két közgyűjtemény között, a kettő szervesen összetartozik - nyilatkozta a Soproni Levéltár igazgatója.


tsz