CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Félúton

Mindazok, akik szívükön viselik Sopron műemlékeinek valódi értékmegőrzését, ugyanakkor büszkék azokra, mint sajátjukra, komoly aggodalommal figyelték a Bencés templom körüli huzavonát, miközben az épület jelentette értéktől az azt megnézni akarók hosszú időre elestek.

Ugyanígy hosszú távra terveztek mindazok, akik a középkori káptalant rejtő kétemeletes épület teljes átépítésével és átalakításával az egyedül élő soproni öregek helyzetén szerettek volna javítani, ellátásukra alternatívát nyújtani.


Némiképp előrelendült most mindkét épület sorsa, amikor Endrédy Csanád OSB és a Bencés Diákszövetség Soproni Csoportja vette kezébe részben az átalakítás irányítását, és technikát-fáradságot nem kímélve léptek előre a felújítás területén, Venesz Ernő gondnoksága alatt. Az épületben már felújításra került a Dorfmaister freskó, a belső munkálatok is előrehaladott állapotban vannak, de nem lehet elkerülni a falazat "megkutatását", hiszen itt évtizedekre a már felújított részekhez bűn lenne hozzányúlni.


A templomban a mennyezetfestés, az oszlopok festése, a két visszakerült szobor már örvendetesen mutatja azt az állapotot, amelybe a rekonstrukció és restaurálás végén az egész műemlék kerül. Külön öröm, hogy a felkutatott eredeti színek és mintázat nem ront a gótikus épület látványán.


A szentélyt és a karzatot azonban még állványerdő takarja, és ki tudná megmondani, hogy az immár többszörös díszítmények, eddig eldugott kincsek, szentségtartók, részben fennmaradt, befalazott kőívek teljes rendbehozatala még mennyi pénzt, időt és fáradságot kíván?
- DI -



2002. szeptember 15., vasárnap 16:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület