CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 30., kedd, Katalin, Kitti napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

A régió áruházai a régió borait forgalmazzák

    A soproni Szüreti Napokat megelőzően a borértékesítést és a bormarketinget elősegítő üzleti kapcsolatok kialakítása céljából szerveztek bortermelőknek és -értékesítőknek fórumot a Városházán, ahol a felmerült gondok megoldására tett ígéretet a polgármester.

Akik a fórumot a város részéről kezdeményezték:
Dr. Gimesi Szabolcs polgármester és Keglovich István polgármesteri főtanácsadó

    Többnyire borászok jelentek meg azon a fórumon, amelyet dr. Gimesi Szabolcs a Szőlő és Borvárosok Szövetsége elnökeként és borkedvelő soproni polgárként hívott össze.

    A szőlőtermelőket sújtó problémák megoldására kerestek megoldást a résztvevők, akik elmondták a szőlő- és borértékesítés olyan erőkkel áll szemben, amelyekkel nehezen tud megküzdeni. Egyrészt a termőterületeken uralkodó áldatlan állapotok elleni küzdelem, másrészt a nagy áruház-láncolatokban való értékesítés megoldatlansága is hozzájárul a szőlőtermesztők és borosgazdák közös értékesítési gondjaihoz. Az áruházak polcain alig, vagy éppenséggel nincsenek jelen a soproni borvidék borai. A fórumon elhangzott: a bortermelők érdekei azt kívánják, hogy a régiók borai a multik polcain is fellehetők legyenek.
Kettőszázhetvenegy féle borból három soproni lelhető fel annak az áruháznak a kínálatában, amelynek képviselője egyedüliként képviselte az értékesítéssel foglalkozó vállalkozókat a rendezvényen, aki elmondta, hogy az áruházláncolat részéről megvan a soproni borvidék borainak értékesítésére irányuló fogadókészség, a gyakorlatban a standard minőségű és árú palackozott borok garanciáját biztosító szervezettség hiányát kell kiküszöbölniük a borászoknak ahhoz, hogy jelen lehessenek a piacon.

A magyar borágazat export-függő, az eddigi látszatintézkedések után állami beavatkozásra van szükség hangzott el a borosgazdák részéről, az idegen borok soproni borvidékről való kiszorítását is szükségesnek tartják, annál is inkább, hogy a soproni borok alig 10 százalékát értékesítik palackos borként.
    A borvidék több területet is átfogó reformja mellett a borosgazdák a soproni Bormúzeum megvalósulására is hiába vártak. Dr. Gimesi Szabolcs elmondta: a város nem mondott le a Bormúzeum létrehozásáról, amely 60-70 millió forintba kerülne, ezért az önkormányzat mellett vállalkozók és a hegyközség segítségére is szükség lesz.

Székely Lajos borosgazda: Reforma van szükség

    A soproszi borászok mindenképpen erőn felüli áldozatot vállalnak a soproni borért - hanzott el egyik legtapasztaltabb borász véleménye, ezért is tartják fontosnak az önkormányzat által – termelők és értékesítők között – kezdeményezett párbeszédet, amelynek a szervezők ígérete szerint – mindenképpen lesz folytatása.

.



2002. szeptember 13., péntek 09:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület