CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Borváros

2002. szeptember 13., péntek 09:29


A régió áruházai a régió borait forgalmazzák

A régió áruházai a régió borait forgalmazzák

    A soproni Szüreti Napokat megelőzően a borértékesítést és a bormarketinget elősegítő üzleti kapcsolatok kialakítása céljából szerveztek bortermelőknek és -értékesítőknek fórumot a Városházán, ahol a felmerült gondok megoldására tett ígéretet a polgármester.

Akik a fórumot a város részéről kezdeményezték:
Dr. Gimesi Szabolcs polgármester és Keglovich István polgármesteri főtanácsadó

    Többnyire borászok jelentek meg azon a fórumon, amelyet dr. Gimesi Szabolcs a Szőlő és Borvárosok Szövetsége elnökeként és borkedvelő soproni polgárként hívott össze.

    A szőlőtermelőket sújtó problémák megoldására kerestek megoldást a résztvevők, akik elmondták a szőlő- és borértékesítés olyan erőkkel áll szemben, amelyekkel nehezen tud megküzdeni. Egyrészt a termőterületeken uralkodó áldatlan állapotok elleni küzdelem, másrészt a nagy áruház-láncolatokban való értékesítés megoldatlansága is hozzájárul a szőlőtermesztők és borosgazdák közös értékesítési gondjaihoz. Az áruházak polcain alig, vagy éppenséggel nincsenek jelen a soproni borvidék borai. A fórumon elhangzott: a bortermelők érdekei azt kívánják, hogy a régiók borai a multik polcain is fellehetők legyenek.
Kettőszázhetvenegy féle borból három soproni lelhető fel annak az áruháznak a kínálatában, amelynek képviselője egyedüliként képviselte az értékesítéssel foglalkozó vállalkozókat a rendezvényen, aki elmondta, hogy az áruházláncolat részéről megvan a soproni borvidék borainak értékesítésére irányuló fogadókészség, a gyakorlatban a standard minőségű és árú palackozott borok garanciáját biztosító szervezettség hiányát kell kiküszöbölniük a borászoknak ahhoz, hogy jelen lehessenek a piacon.

A magyar borágazat export-függő, az eddigi látszatintézkedések után állami beavatkozásra van szükség hangzott el a borosgazdák részéről, az idegen borok soproni borvidékről való kiszorítását is szükségesnek tartják, annál is inkább, hogy a soproni borok alig 10 százalékát értékesítik palackos borként.
    A borvidék több területet is átfogó reformja mellett a borosgazdák a soproni Bormúzeum megvalósulására is hiába vártak. Dr. Gimesi Szabolcs elmondta: a város nem mondott le a Bormúzeum létrehozásáról, amely 60-70 millió forintba kerülne, ezért az önkormányzat mellett vállalkozók és a hegyközség segítségére is szükség lesz.

Székely Lajos borosgazda: Reforma van szükség

    A soproszi borászok mindenképpen erőn felüli áldozatot vállalnak a soproni borért - hanzott el egyik legtapasztaltabb borász véleménye, ezért is tartják fontosnak az önkormányzat által – termelők és értékesítők között – kezdeményezett párbeszédet, amelynek a szervezők ígérete szerint – mindenképpen lesz folytatása.

.