CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Dobi Piroska a Pannónia Galériában

Szeptember 8-án, vasárnap d.u.4 órakor P.Fekete András OFM, a szentendrei Ferences Gimnázium igazgatója nyitotta meg Dobi Piroska festőművész kiállítását a Pannónia Galériában.


A meghívón rögzített vélemények (László Gyula és Kratochwill Mimi) mindegyike azt sugallja már a művek megtekintése előtt a tárlat látogatójának, hogy valamiképpen egy, a megfogható anyagi realitáson túlmutató műegyüttest fog megtekinteni. Ezt szemlélőtől és irányultságtól függően lehet szürreálisnak, vagy éppen mitológiai, keresztény tudattartalmakkal jellemzettnek tekinteni; mindenképpen önmagán túlmutatóként, értelmezendőként kell a képekre tekinteni a képek nézőjének.


S valóban. Dobi Piroska már témaválasztásánál fogva, melyet leginkább - P.Fekete András szerint is - a "találkozások" szóval lehetne összefoglalni; biblikus alapon próbálja körvonalazni a téma tartalmát, s az emberi magatartás próbakövét ezzel egyidejűleg, a szeretetet.


Megoldásaiban grafikákat, rajzokat, rézkarcot, lavírozó technikával készült akvarelleket, tusrajzot valamint három festményt szemlélhet a kiállítás megtekintője. Színvonalát tekintve a fesmények kiemelkednek az alkotássorozatból, míg a primitívek hagyományainak mondott megoldásokban magam inkább az alkotás esetlegességét véltem látni.


Valamiképpen extrovertáltak ezek a képek, nyilván az alkotó egyénisége megoldásaiban is átüt a képek síkján. Nagyon örültem volna, ha az alkotások megfelelően megbecsült tálalásban (paszpartuzás és keretezés) kerülhettek volna a szemlélő elé. A kiállítás szeptember 8-tól 30-ig tekinthető meg 9-17 óráig.
- DI -



2002. szeptember 08., vasárnap 17:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület