CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. szeptember 08., vasárnap 17:15


Dobi Piroska a Pannónia Galériában

Dobi Piroska a Pannónia Galériában

Szeptember 8-án, vasárnap d.u.4 órakor P.Fekete András OFM, a szentendrei Ferences Gimnázium igazgatója nyitotta meg Dobi Piroska festőművész kiállítását a Pannónia Galériában.


A meghívón rögzített vélemények (László Gyula és Kratochwill Mimi) mindegyike azt sugallja már a művek megtekintése előtt a tárlat látogatójának, hogy valamiképpen egy, a megfogható anyagi realitáson túlmutató műegyüttest fog megtekinteni. Ezt szemlélőtől és irányultságtól függően lehet szürreálisnak, vagy éppen mitológiai, keresztény tudattartalmakkal jellemzettnek tekinteni; mindenképpen önmagán túlmutatóként, értelmezendőként kell a képekre tekinteni a képek nézőjének.


S valóban. Dobi Piroska már témaválasztásánál fogva, melyet leginkább - P.Fekete András szerint is - a "találkozások" szóval lehetne összefoglalni; biblikus alapon próbálja körvonalazni a téma tartalmát, s az emberi magatartás próbakövét ezzel egyidejűleg, a szeretetet.


Megoldásaiban grafikákat, rajzokat, rézkarcot, lavírozó technikával készült akvarelleket, tusrajzot valamint három festményt szemlélhet a kiállítás megtekintője. Színvonalát tekintve a fesmények kiemelkednek az alkotássorozatból, míg a primitívek hagyományainak mondott megoldásokban magam inkább az alkotás esetlegességét véltem látni.


Valamiképpen extrovertáltak ezek a képek, nyilván az alkotó egyénisége megoldásaiban is átüt a képek síkján. Nagyon örültem volna, ha az alkotások megfelelően megbecsült tálalásban (paszpartuzás és keretezés) kerülhettek volna a szemlélő elé. A kiállítás szeptember 8-tól 30-ig tekinthető meg 9-17 óráig.
- DI -