CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

 IV. Nagycenki Művészeti Napok

    Mától kezdve tíz napon keresztül muzsika zengi be a nagycenki Széchenyi István Múzeumot. "Fiatal nemzedék a történelmi emlékhelyen" a mottója a IV. Nagycenki Művészeti Napok – immár országos hírnevet szerzett – rendezvénysorozatnak, amelynek nyitónapján Ruttkay Sándor festőművész kiállítása megnyitóját követően Dohnányi Sextett műve csendült fel a múzeum dísztermében.

- A hely szelleméhez illő és méltó a rendezvénysorozat - hangsúlyozta ünnepi megnyitójában Taschner Tamás a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság marketing-igazgatója, egyúttal párhuzamba állítva a turizmust és a kultúrát.
    Akik pedig ezúttal Nagycenket választották a kultúrával való találkozás színhelyéül, azok az értékek felismerésének adottságával is rendelkeznek - utalt a hallgatóság nem túl nagy létszámára a marketing-igazgató, aki a továbbiakban Széchenyi István a magyar polgárosodás előfutárának valamikori otthonában egy későbbi polgár, Márai Sándor zenéről megfogalmazott gondolatait idézte.

Gaál Péter, Kenessei Károly és Taschner Tamás

    Ugyan nem negyvenen-ötvenen, de voltak néhányan, akik emlékezhettek még Gaál Péter újságíró riporter a Nagycenki Művészeti Napok útraindítása alkalmával elhangzott és azóta – az országos hírnevet illetően – beteljesedett gondolataira: "Majd én s Önök, az a negyven-ötven ember, aki megjelent ezen a megnyitón, elmondhatja, hogy részese volt a kezdeteknek, egy országos hírű, az évad kulturális eseményei között kiemelt helyen jegyzett eseménysorozat, a Nagycenki Művészeti Napok első megrendezésének".

    Gaál Péter Ruttkay Sándor festőművész munkásságáról és alkotásairól is szólt. (Ruttkay Sándor – nagycenki Horváth & Lukács Galéria gyűjteményéből való –  pasztell, ceruza és vegyes technikával készített alkotásaiból rendezett tárlatot külön is bemutatjuk olvasóinknak.)
    A rendezvényt köszöntötte Kenessei Károly igazgató, a Széchenyi István Emlékmúzeumnak, annak az intézménynek a nevében,  amelynek szellemiségéhez a Széchenyiek révén a mecénatúra is hozzátartozik és amely, negyedik alkalommal ad helyet azoknak a  fiatal tehetségeknek, akik saját hangszerük virtuózaiként fellépési, megmutatkozási lehetőséghez jutnak; ezt követően pedig a szervező – Sonore Ifjúsági Kamarazenei Alapítvány – szándékai és reményei szerint is újabb feladatokhoz és meghívásokhoz.
    A nyitónap múzeumi hangversenyén a Dohnányi-művet Gulyás Márta (zongora), Környei Zsófia (hegedű), Móré László (brácsa), Maróth Bálint (cselló), Varga Gábor (klarinét) és Tóth Gábor (kürt) szólaltatta meg.
    Az augusztus 11-éig tartó rangos rendezvénysorozat fővédnöke Mádl Ferenc köztársasági elnök, védnökök: Báró Wredené Széchenyi Alexandra, Grafin Schönburg-Széchenyi Beatrix, Gróf Széchenyi Géza.
    A IV. Nagycenki Művészeti Napok holnapi, 18 órakor kezdődő programja: Varga Gábor - klarinét és a Magyar Akadémia Vonósnégyes hangversenyével folytatódik. Műsoron: Schubert Quartettsatz és Weber Klarinétkvintett. A hangversenyek természetesen ezúttal is ingyenesek.

A IV. Nagycenki Művészeti Napok további részletes programja megtalálható a Programajánlóban.

B.T.É.

Kapcsolódó cikkek:

A művészetek egyik fészke Nagycenk
Meghívó annak, aki elfogadja
Negycenki Művészeti Napok



2002. augusztus 02., péntek 23:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület