CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. augusztus 02., péntek 23:54


IV. Nagycenki Művészeti Napok

 IV. Nagycenki Művészeti Napok

    Mától kezdve tíz napon keresztül muzsika zengi be a nagycenki Széchenyi István Múzeumot. "Fiatal nemzedék a történelmi emlékhelyen" a mottója a IV. Nagycenki Művészeti Napok – immár országos hírnevet szerzett – rendezvénysorozatnak, amelynek nyitónapján Ruttkay Sándor festőművész kiállítása megnyitóját követően Dohnányi Sextett műve csendült fel a múzeum dísztermében.

- A hely szelleméhez illő és méltó a rendezvénysorozat - hangsúlyozta ünnepi megnyitójában Taschner Tamás a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottság marketing-igazgatója, egyúttal párhuzamba állítva a turizmust és a kultúrát.
    Akik pedig ezúttal Nagycenket választották a kultúrával való találkozás színhelyéül, azok az értékek felismerésének adottságával is rendelkeznek - utalt a hallgatóság nem túl nagy létszámára a marketing-igazgató, aki a továbbiakban Széchenyi István a magyar polgárosodás előfutárának valamikori otthonában egy későbbi polgár, Márai Sándor zenéről megfogalmazott gondolatait idézte.

Gaál Péter, Kenessei Károly és Taschner Tamás

    Ugyan nem negyvenen-ötvenen, de voltak néhányan, akik emlékezhettek még Gaál Péter újságíró riporter a Nagycenki Művészeti Napok útraindítása alkalmával elhangzott és azóta – az országos hírnevet illetően – beteljesedett gondolataira: "Majd én s Önök, az a negyven-ötven ember, aki megjelent ezen a megnyitón, elmondhatja, hogy részese volt a kezdeteknek, egy országos hírű, az évad kulturális eseményei között kiemelt helyen jegyzett eseménysorozat, a Nagycenki Művészeti Napok első megrendezésének".

    Gaál Péter Ruttkay Sándor festőművész munkásságáról és alkotásairól is szólt. (Ruttkay Sándor – nagycenki Horváth & Lukács Galéria gyűjteményéből való –  pasztell, ceruza és vegyes technikával készített alkotásaiból rendezett tárlatot külön is bemutatjuk olvasóinknak.)
    A rendezvényt köszöntötte Kenessei Károly igazgató, a Széchenyi István Emlékmúzeumnak, annak az intézménynek a nevében,  amelynek szellemiségéhez a Széchenyiek révén a mecénatúra is hozzátartozik és amely, negyedik alkalommal ad helyet azoknak a  fiatal tehetségeknek, akik saját hangszerük virtuózaiként fellépési, megmutatkozási lehetőséghez jutnak; ezt követően pedig a szervező – Sonore Ifjúsági Kamarazenei Alapítvány – szándékai és reményei szerint is újabb feladatokhoz és meghívásokhoz.
    A nyitónap múzeumi hangversenyén a Dohnányi-művet Gulyás Márta (zongora), Környei Zsófia (hegedű), Móré László (brácsa), Maróth Bálint (cselló), Varga Gábor (klarinét) és Tóth Gábor (kürt) szólaltatta meg.
    Az augusztus 11-éig tartó rangos rendezvénysorozat fővédnöke Mádl Ferenc köztársasági elnök, védnökök: Báró Wredené Széchenyi Alexandra, Grafin Schönburg-Széchenyi Beatrix, Gróf Széchenyi Géza.
    A IV. Nagycenki Művészeti Napok holnapi, 18 órakor kezdődő programja: Varga Gábor - klarinét és a Magyar Akadémia Vonósnégyes hangversenyével folytatódik. Műsoron: Schubert Quartettsatz és Weber Klarinétkvintett. A hangversenyek természetesen ezúttal is ingyenesek.

A IV. Nagycenki Művészeti Napok további részletes programja megtalálható a Programajánlóban.

B.T.É.

Kapcsolódó cikkek:

A művészetek egyik fészke Nagycenk
Meghívó annak, aki elfogadja
Negycenki Művészeti Napok