CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Könyvajánló a Cédrus Art Club kínálatából

Norman Hammond: Az ősi maja civilizáció
A Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem kiadása, 2002

Norman Hammond könyve úttörő vállalkozás a magyar könyvkiadásban. A szerző a Bostoni Egyetem professzora, a Harvard Egyetem Peabody Múzeumának szakértője, a Brit Tudományos Akadémia levelező tagja, 1970-től kezdve vezet ásatásokat maja városokban.

Ez a kötet az első valódi, átfogó képet felrajzoló portré magyar nyelven egy újvilági archaikus civilizációról, arról, amelyik a leginkább összemérhető az archaikus óvilági civilizációkkal. A maja az egyetlen olyan ősi amerikai kultúra, amely teljes értékű írást hagyott hátra. Ez, valamint a régészet és a legkülönbözőbb művészeti ágak alkotásai teszik lehetővé, hogy a maja civilizációról mára csaknem olyan átfogó és részletgazdag képet rajzoljunk meg, mint számos, nagy ókori kultúráról.

Talán ez is indokolja, hogy a kiadó elsőként egy majákról szóló valódi szakkönyvet bocsát az érdeklődő magyar olvasók elé. Reményeink szerint az ősi amerikai kultúrákat bemutató könyvsorozat első köteteként.
 
 

Jelbeszéd az életünk 2. (szerkesztette: Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor)
Osiris Kiadó, 2002

“Ahogy gyűltek az elkészült tanulmányok, kitűnt, hogy közöttük tematikus és szemléleti összefüggések, összekötő indák rajzolódnak ki, s ha az anyagot ezekre fűzzük fel, a szimbolizációproblematikának egy új, az első kötetben hangsúlyt nem kapott oldala kerül előtérbe. Ott azt emeltük ki, hogy a szimbólumokat és magát a szimbolizációs folyamatot nagyon sokféleképpen lehet megközelíteni, oly sok módon, hogy ezek káoszában eltéved az, aki biztos kiindulópontot keres, s megfeneklik már a definíciós szándék is. A sokféleség most is jelen van, kiemelkedik azonban egy olyan kettősség, amely a mi korunk egyik legfőbb szemléleti meghatározójának tűnik, s ezért – minden előzetes szerkesztői elképzeléstől függetlenül – e kötet legadekvátabb szervezőelvéül kínálkozik.

Arról van szó ugyanis, hogy a különböző megközelítések a szimbólum (és szimbólumelemzés) funkcióját hol a valóságmegismerésben, hol pedig az empirikus valóságon túli világgal való kapcsolat létrehozásában látják.” (A szerkesztők.)

Ízelítő a kötet tartalmából:

Kaán Zsuzsa: Szimbólumok a táncművészetben
Forgács Iván: A filmes szimbólumteremtés grundja
Hankiss Elemér: Legenda Profana, avagy a világ újravarázsolása
Újvári Edit: “Termő ékes ág”. Mária-szimbólumok Weöres Sándor költészetében
Ekler Dezső: Nagyítás az építészetben. Vázlatok az építészet jelentéstanához.
Hoppál Mihály: Tulipán és szív
 
 

Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka
Magvető Kiadó, 2002

A soproni születésű írónő első regényét tarthatja kezében az olvasó. Csodálatos nyelvezetű és sodrású regényt, mely a tizenhetedik század zavaros éveibe és életébe, Lőcse és Sopron városába repíti az olvasót.

Egy nő meséli az életét. Álmokkal, babonákkal, zabolátlan vágyakkal teli gyermek- és lánykorát, titkokkal terhes, különös asszonyi sorsát.

Lehmann Orsolya ezerhatszázhatvanhatban leírja az emlékeit. Szembenéz a titkaival, bevallja nagy bűnét, melyet egész életében rejtegetnie kellett, magát másvalakinek hazudni, hogy elkerülje a hóhérkötelet. A világ előtt özvegy édesapja hű, segítő támaszaként szerepel, de a bezárt ajtók-ablakok mögött apa és lánya között hol néma, hol zajos csaták dúlnak: az egymásba csapó szeretet és gyűlölet, az egymásrautaltság és a féltékenység szenvedélyes küzdelmei. És az igazságot senki nem tudhatja meg…

A kígyó árnyéka az izzó szenvedélyek és az emlékek átszínező, gyógyító feledés regénye. A varázslatos nyelven megírt történetben Rakovszky Zsuzsa – akit eddig kiváló költőként és műfordítóként ismerhettünk – úgy vezeti végig az olvasót a családi és szerelmi “veszedelmes viszonyokon”, az embereket tápláló és felemésztő kapcsolatok hullámzásain, ahogy csak a legnagyobbak tudják.

A könyvajánlót összeállította: Molnár Tímea

***

A könyvek megvásárolhatók Sopronban a Vörös Cédrus, (Mátyás király u. 34. ), a Fekete Cédrus, (Bünker Rajnárd köz ), Cédrus Art Club (Fő tér. 6.) boltokban; Tel: 99/ 506-115; 506-116
 
 

Kapcsolódó cikk a cyberpress.sopron.hu -ról: Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka



2002. július 08., hétfő 12:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület