CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. július 08., hétfő 12:40


Könyvajánló a Cédrus Art Club kínálatából

Könyvajánló a Cédrus Art Club kínálatából

Norman Hammond: Az ősi maja civilizáció
A Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem kiadása, 2002

Norman Hammond könyve úttörő vállalkozás a magyar könyvkiadásban. A szerző a Bostoni Egyetem professzora, a Harvard Egyetem Peabody Múzeumának szakértője, a Brit Tudományos Akadémia levelező tagja, 1970-től kezdve vezet ásatásokat maja városokban.

Ez a kötet az első valódi, átfogó képet felrajzoló portré magyar nyelven egy újvilági archaikus civilizációról, arról, amelyik a leginkább összemérhető az archaikus óvilági civilizációkkal. A maja az egyetlen olyan ősi amerikai kultúra, amely teljes értékű írást hagyott hátra. Ez, valamint a régészet és a legkülönbözőbb művészeti ágak alkotásai teszik lehetővé, hogy a maja civilizációról mára csaknem olyan átfogó és részletgazdag képet rajzoljunk meg, mint számos, nagy ókori kultúráról.

Talán ez is indokolja, hogy a kiadó elsőként egy majákról szóló valódi szakkönyvet bocsát az érdeklődő magyar olvasók elé. Reményeink szerint az ősi amerikai kultúrákat bemutató könyvsorozat első köteteként.
 
 

Jelbeszéd az életünk 2. (szerkesztette: Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor)
Osiris Kiadó, 2002

“Ahogy gyűltek az elkészült tanulmányok, kitűnt, hogy közöttük tematikus és szemléleti összefüggések, összekötő indák rajzolódnak ki, s ha az anyagot ezekre fűzzük fel, a szimbolizációproblematikának egy új, az első kötetben hangsúlyt nem kapott oldala kerül előtérbe. Ott azt emeltük ki, hogy a szimbólumokat és magát a szimbolizációs folyamatot nagyon sokféleképpen lehet megközelíteni, oly sok módon, hogy ezek káoszában eltéved az, aki biztos kiindulópontot keres, s megfeneklik már a definíciós szándék is. A sokféleség most is jelen van, kiemelkedik azonban egy olyan kettősség, amely a mi korunk egyik legfőbb szemléleti meghatározójának tűnik, s ezért – minden előzetes szerkesztői elképzeléstől függetlenül – e kötet legadekvátabb szervezőelvéül kínálkozik.

Arról van szó ugyanis, hogy a különböző megközelítések a szimbólum (és szimbólumelemzés) funkcióját hol a valóságmegismerésben, hol pedig az empirikus valóságon túli világgal való kapcsolat létrehozásában látják.” (A szerkesztők.)

Ízelítő a kötet tartalmából:

Kaán Zsuzsa: Szimbólumok a táncművészetben
Forgács Iván: A filmes szimbólumteremtés grundja
Hankiss Elemér: Legenda Profana, avagy a világ újravarázsolása
Újvári Edit: “Termő ékes ág”. Mária-szimbólumok Weöres Sándor költészetében
Ekler Dezső: Nagyítás az építészetben. Vázlatok az építészet jelentéstanához.
Hoppál Mihály: Tulipán és szív
 
 

Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka
Magvető Kiadó, 2002

A soproni születésű írónő első regényét tarthatja kezében az olvasó. Csodálatos nyelvezetű és sodrású regényt, mely a tizenhetedik század zavaros éveibe és életébe, Lőcse és Sopron városába repíti az olvasót.

Egy nő meséli az életét. Álmokkal, babonákkal, zabolátlan vágyakkal teli gyermek- és lánykorát, titkokkal terhes, különös asszonyi sorsát.

Lehmann Orsolya ezerhatszázhatvanhatban leírja az emlékeit. Szembenéz a titkaival, bevallja nagy bűnét, melyet egész életében rejtegetnie kellett, magát másvalakinek hazudni, hogy elkerülje a hóhérkötelet. A világ előtt özvegy édesapja hű, segítő támaszaként szerepel, de a bezárt ajtók-ablakok mögött apa és lánya között hol néma, hol zajos csaták dúlnak: az egymásba csapó szeretet és gyűlölet, az egymásrautaltság és a féltékenység szenvedélyes küzdelmei. És az igazságot senki nem tudhatja meg…

A kígyó árnyéka az izzó szenvedélyek és az emlékek átszínező, gyógyító feledés regénye. A varázslatos nyelven megírt történetben Rakovszky Zsuzsa – akit eddig kiváló költőként és műfordítóként ismerhettünk – úgy vezeti végig az olvasót a családi és szerelmi “veszedelmes viszonyokon”, az embereket tápláló és felemésztő kapcsolatok hullámzásain, ahogy csak a legnagyobbak tudják.

A könyvajánlót összeállította: Molnár Tímea

***

A könyvek megvásárolhatók Sopronban a Vörös Cédrus, (Mátyás király u. 34. ), a Fekete Cédrus, (Bünker Rajnárd köz ), Cédrus Art Club (Fő tér. 6.) boltokban; Tel: 99/ 506-115; 506-116
 
 

Kapcsolódó cikk a cyberpress.sopron.hu -ról: Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka