CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Több, mint gyászünnepség
A soproni zsidóság elhurcolásának évfordulóján

Vasárnap d.e. 11 órakor a zsidó temető mártíroknak emelt emlékműjénél tartotta a Soproni Zsidó Hitközség szokásos évi megemlékezését, melyen elhurcolt és a Holocaustban elpusztított tagjaira emlékezett.A megjelentek között egyre kevesebb az érintett kort megélt személy. A beszédet mondók egységesen az emlékezés és hagyományok fiataloknak való átadásának fontosságát hangsúlyozták.


Eddig a hír, s akik résztvettek a megemlékezésen, a város vezetői, a civil szervezetek képviselői - fizikai módon - többet nem is láthattak-hallhattak. Mégis több ez az évről évre megismétlőső esemény, mint egyszerű emlékezési alkalom. Mint ahogyan a zsidó nép együttlét-alkalmai is többek puszta történeti-történelmi emlékezet-megerősítésnél.


Megkockáztatom a gondolatot: sokkal több, többek ennél. Ne feledjük, hogy egy csöppnyi, de kiválasztott népről van szó, akik a Bibliában "dokumentált" módon Isten kiválasztottai, s akiknek ünnepei-megemlékezései nem csupán arról szólnak, hogy valami megtörtént velük.


Mindaz ugyanis, ami megtörtént, s ez mindannyiuk meggyőződése, az Istennel való közösségben vagy annak hiányában történtek meg. Vonatkozik ez a rabságra, kivonulásra, a vándorlásra, örömökra-bánatokra, közösségben és egyénenként, minden azóta eltelt eseményre is. Ez a nép történetével minden nap, ma is mintegy "írja" szent könyveit és legendáriumát, benne a mindig hűséges Jahve valamint a hűség és hűtlenség között csapódó nép közös és szent történetét.


Ez természetesen nem menti és nem is mentheti a Holocaust gyilkosait, s nem menti fel e nép jelenlegi környezetét sem a feladat, a kötelesség alól, hogy aktívan, úgy emlékezzék; többé ilyen ne fordulhasson elő.
- DI -



2002. június 30., vasárnap 13:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület