CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Gróf Széchényi Ferenc, könyvtár- és múzeumalapító emlékezete

    A Nemzeti Könyvtár és a Nemzeti Múzeum alapításának 200. évfordulója alkalmából az alapító gróf Széchényi Ferenc méltatására rendezett emlékülést Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata.

    A magyar nemzetnek mindig is voltak olyan tagjai, akik, amikor kellett, fontos ügyeknek, az élére állottak. Az ő példájuk kell, hogy minden magyart arra indítson, hogy hasonlóan gondolkodva, valamint felismerve azt, hogy a magyar egyetlen nemzetnél sem alávalóbb, tegye a dolgát, teljesítse küldetését, amely által Európa is gazdagodni fog - hangsúlyozta köszöntő beszédében Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, aki egyúttal az igen gazdag  – a Széchenyiek és az Esterházyak örökségével bíró – térség országgyűlési képviselője.

   A méltó megemlékezések sorában – az április 28-iki fertőszéplaki Széchényi Ferenc emlékünnepség után – a második volt a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumban június 27-én megtartott, amelynek az alapítólevélből idézett mottoja : "A gróf Széchenyi család magyar könyvtára (…) 1802-ben a hazának szentelve."
    A közgyűlési elnök köszöntőjét követték a könyvtár- és múzeumalapító Széchényi Ferenc és a Széchenyi család hazaszeretetét és áldozatkészségét tanúsító tettekről és eseményekről szóló előadások.
    Dr. Somkuti Gabriella az Országos Széchényi Könyvtár nyugalmazott osztályvezetője A könyvtáralapító Széchényi Ferenc, dr. Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója A Múzeumalapító gróf Széchényi Ferenc címmel tartott előadást.
    A könyvtárosok és múzeumi szakemberek – gyakran eltérő okfejtése – mindenképpen bizonyítékát adta annak, hogy érdemes a kezdetekkel foglalkozni, a tényeket és a mai napig vitatott kérdéseket újra felvetni. A jubileumi évforduló a könyvtár, a tudás, a tudós, a magyarság egyik legfontosabb, egyetemesen nemzeti jellegű gyűjteménye körüli kérdések újratárgyalása, -értékelése csak hasznos lehet.
    
Nemes András: Célunk, hogy minél több részletet feltárjunk és egy kész rekonstrukciót adhassunk az önkormányzatnak

    A fertőszéplaki szülőház jelenleg is folyó feltárási munkálatairól Nemes András, a Soproni Múzeum igazgatója tartott vetítettképes előadást. A Széchenyi-család nagycenki archívumának soproni levéltárban található töredékéről Dominkovits Péter soproni főlevéltáros beszélt. A kifejezetten gazdasági levéltár és levelezés a térség történeti ökológiájának is jelentős iratanyaga, amely igen értékes információkkal szolgál a Széchenyiek tevékenységéről, magáról a térségről, a korról, betekintést nyújtanak a település hétköznapjaiba.


Dominkovits Péter: Az értékes anyag kiaknázásra, teljes körű feldolgozásra vár

    A soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban fellelhető, a Széchenyiek könyvtár-töredékének hányattatott sorsát Horváth Csaba könyvtárigazgató ismertette.


Horváth Csaba: Elkészült a könyvtár-töredék hiteles katalógusa

    Ez utóbbiról a soproni könyvtár igazgatója elmondta, hogy a még meglévő 2676 darab könyvből álló töredék-gyűjteményből már nem rekonstruálható a könyvtár maga; hangsúlyozta viszont, hogy 167 év után a könyvtártöredék méltó helye a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumban lenne.


 
 



2002. június 28., péntek 11:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület