CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. június 28., péntek 11:59


Gróf Széchényi Ferenc, könyvtár- és múzeumalapító emlékezete

Gróf Széchényi Ferenc, könyvtár- és múzeumalapító emlékezete

    A Nemzeti Könyvtár és a Nemzeti Múzeum alapításának 200. évfordulója alkalmából az alapító gróf Széchényi Ferenc méltatására rendezett emlékülést Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata.

    A magyar nemzetnek mindig is voltak olyan tagjai, akik, amikor kellett, fontos ügyeknek, az élére állottak. Az ő példájuk kell, hogy minden magyart arra indítson, hogy hasonlóan gondolkodva, valamint felismerve azt, hogy a magyar egyetlen nemzetnél sem alávalóbb, tegye a dolgát, teljesítse küldetését, amely által Európa is gazdagodni fog - hangsúlyozta köszöntő beszédében Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, aki egyúttal az igen gazdag  – a Széchenyiek és az Esterházyak örökségével bíró – térség országgyűlési képviselője.

   A méltó megemlékezések sorában – az április 28-iki fertőszéplaki Széchényi Ferenc emlékünnepség után – a második volt a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumban június 27-én megtartott, amelynek az alapítólevélből idézett mottoja : "A gróf Széchenyi család magyar könyvtára (…) 1802-ben a hazának szentelve."
    A közgyűlési elnök köszöntőjét követték a könyvtár- és múzeumalapító Széchényi Ferenc és a Széchenyi család hazaszeretetét és áldozatkészségét tanúsító tettekről és eseményekről szóló előadások.
    Dr. Somkuti Gabriella az Országos Széchényi Könyvtár nyugalmazott osztályvezetője A könyvtáralapító Széchényi Ferenc, dr. Kovács Tibor, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója A Múzeumalapító gróf Széchényi Ferenc címmel tartott előadást.
    A könyvtárosok és múzeumi szakemberek – gyakran eltérő okfejtése – mindenképpen bizonyítékát adta annak, hogy érdemes a kezdetekkel foglalkozni, a tényeket és a mai napig vitatott kérdéseket újra felvetni. A jubileumi évforduló a könyvtár, a tudás, a tudós, a magyarság egyik legfontosabb, egyetemesen nemzeti jellegű gyűjteménye körüli kérdések újratárgyalása, -értékelése csak hasznos lehet.
    
Nemes András: Célunk, hogy minél több részletet feltárjunk és egy kész rekonstrukciót adhassunk az önkormányzatnak

    A fertőszéplaki szülőház jelenleg is folyó feltárási munkálatairól Nemes András, a Soproni Múzeum igazgatója tartott vetítettképes előadást. A Széchenyi-család nagycenki archívumának soproni levéltárban található töredékéről Dominkovits Péter soproni főlevéltáros beszélt. A kifejezetten gazdasági levéltár és levelezés a térség történeti ökológiájának is jelentős iratanyaga, amely igen értékes információkkal szolgál a Széchenyiek tevékenységéről, magáról a térségről, a korról, betekintést nyújtanak a település hétköznapjaiba.


Dominkovits Péter: Az értékes anyag kiaknázásra, teljes körű feldolgozásra vár

    A soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban fellelhető, a Széchenyiek könyvtár-töredékének hányattatott sorsát Horváth Csaba könyvtárigazgató ismertette.


Horváth Csaba: Elkészült a könyvtár-töredék hiteles katalógusa

    Ez utóbbiról a soproni könyvtár igazgatója elmondta, hogy a még meglévő 2676 darab könyvből álló töredék-gyűjteményből már nem rekonstruálható a könyvtár maga; hangsúlyozta viszont, hogy 167 év után a könyvtártöredék méltó helye a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumban lenne.