CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Groteszk képek
Zámbó Kornél festőművész kiállítása

A Mühl Aladár Galériában (Várkerület 77.) Látható "Groteszk képek" címmel Zámbó Kornél kiállítása. A galériába betérő látogató a kirakatban és az első terem két falán veheti szemügyre a festőművész grafikáit és képeit.


Tudatosan vállalt sajátossága a kiállított képeknek, hogy nem egységesek, és egymást csoportban váltják a klasszikus tájképek, majd a falusi ház-külső-részletek, hogy a szemközti fal teljes egészét az ettől gyökeresen különböző, a kiállítás címében jelölt tartalmú alkotások foglalják el.


A képek természetesen nem "festmény-karikatúrák", hiszen elsősorban egy gondolatkör, egy, a művész saját maga által vagy más által megfogalmazott, esetleg közszájon forgó "népi bölcsesség" a témája a festménynek, melyen a túlzás eszközeivel, a karakteres kinagyítással, erős, tiszta színek használatával, tudatos témacsoportosítással éri el művész a mosolyt, grimaszt a szemlélő arcán.


Zámbó Kornél képei - természetesen - elsősorban nem kérdések, hanem állítások. Ezen gondolatoknak megvan a természetes magva, fellelhető a kép és néző kölcsönhatásában az a legnagyobb közös osztó, mely a betérőben, mint a közös tulajdonosában az érzést alátámasztja.


Az állítások kiváltotta vidám indulat extrapolálásra hajlamosít, így addig nincsen semmi elméleti ellenvetés, ameddig a szerző hatásában csak a tények vagy parciális valóság-magvak hintésére vállalkozik, s ami a média korában legalább olyan fontos, az elért hatás sem serkenti a szemlélőt generalizálásra.


Ha a látogató tud disztingválni a sorozatos apró sokkolások és a felkívánkozó általánosítások között, ha nem az igazság birtokosának, mint olyannak látja a sorozatot, akkor jó az eszköz, és lehet elfogadható a cél (a karikírozott valóság-elemek javítása) is.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 9-17 óráig, szombaton 9-13 óráig

- DI -



2002. június 06., csütörtök 18:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület