CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. június 06., csütörtök 18:11


Groteszk képek

Groteszk képek
Zámbó Kornél festőművész kiállítása

A Mühl Aladár Galériában (Várkerület 77.) Látható "Groteszk képek" címmel Zámbó Kornél kiállítása. A galériába betérő látogató a kirakatban és az első terem két falán veheti szemügyre a festőművész grafikáit és képeit.


Tudatosan vállalt sajátossága a kiállított képeknek, hogy nem egységesek, és egymást csoportban váltják a klasszikus tájképek, majd a falusi ház-külső-részletek, hogy a szemközti fal teljes egészét az ettől gyökeresen különböző, a kiállítás címében jelölt tartalmú alkotások foglalják el.


A képek természetesen nem "festmény-karikatúrák", hiszen elsősorban egy gondolatkör, egy, a művész saját maga által vagy más által megfogalmazott, esetleg közszájon forgó "népi bölcsesség" a témája a festménynek, melyen a túlzás eszközeivel, a karakteres kinagyítással, erős, tiszta színek használatával, tudatos témacsoportosítással éri el művész a mosolyt, grimaszt a szemlélő arcán.


Zámbó Kornél képei - természetesen - elsősorban nem kérdések, hanem állítások. Ezen gondolatoknak megvan a természetes magva, fellelhető a kép és néző kölcsönhatásában az a legnagyobb közös osztó, mely a betérőben, mint a közös tulajdonosában az érzést alátámasztja.


Az állítások kiváltotta vidám indulat extrapolálásra hajlamosít, így addig nincsen semmi elméleti ellenvetés, ameddig a szerző hatásában csak a tények vagy parciális valóság-magvak hintésére vállalkozik, s ami a média korában legalább olyan fontos, az elért hatás sem serkenti a szemlélőt generalizálásra.


Ha a látogató tud disztingválni a sorozatos apró sokkolások és a felkívánkozó általánosítások között, ha nem az igazság birtokosának, mint olyannak látja a sorozatot, akkor jó az eszköz, és lehet elfogadható a cél (a karikírozott valóság-elemek javítása) is.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 9-17 óráig, szombaton 9-13 óráig

- DI -