CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Film készült a Berzsenyi Líceumról

    A Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium Líceum című film ősbemutatójának volt a helyszíne a Líceum díszterme. A filmet – korábbi dokumentumfelvételek felhasználásával – Dr. S. Kárpáti György készítette. Az alkotó és az alkotás előtti méltó tiszteletadásnak szánta a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum azt, hogy az ősbemutatót a Keszthelyi Helikoni Ünnepségek két aranykategóriás produkciójának soproni bemutatásával egyidejűleg tartotta. Dr. Kárpáti György a Líceumot bemutató filmje betekintés nyújt a líceum történetébe, hagyományaiba, mindennapjaiba. Hiteles és jól megmunkált mű, méltó az iskola szellemiségéhez - mondta Tölli Balázs a líceum-igazgató köszöntőjében.


Tölli Balázs igazgató és S. Kárpáti György

    Van gyökere és erős szálú, a líceumhoz kötődő kapcsolata a filmkészítésnek, derült ki a volt berzsenyis, Dr. S Kárpáti György visszaemlékezéseiből, aki beszélt azokról az időkről, amikor 1965-ben megalakult Berzsenyi Filmszakkör. Filmeikkel a valamikori diákok ugyan "nem rengették meg – az eredeti elgondolás szerint – a világot", de a szakkör tagjai által készített film bekerült az Országos Amatőr Filmfesztivál döntőjébe.
    Időközben Kárpáti Györgyből, a berzsenyis diákból orvos lett. Az orvosegyetemi évek alatt is kitartott a filmkészítés mellett; az egyetem utolsó két évében az Amatőr Filmstúdió vezetője volt, amely időszakban filmei több díjat nyertek országon és nemzetközi fesztiválokon.
    1976-ban tért vissza Kárpáti doktor Sopronba. Természetesnek mondható, hogy itt megalakította az Amatőr Filmstúdiót, amely néhány évig jól működött, addig, amíg annak egyes tagjai el nem mentek a hivatásos filmszakmába.

    S. Kárpáti György nevét Sopron művészetkedvelő közönsége jól ismeri, hiszen több önálló fotókiállítása is volt már. Filmei a soproni embereket életéről szólnak, évtizedek keresztül örökítette meg a város fontos eseményeit. 1994-ben az önkormányzat pályázatának nyerteseként elkészítette a Sopron és környéke kulturális értékeit bemutató filmet.  A Páneurópai Piknik '89 dokumentumfilm egyik legismertebb alkotása. A határnyitás 10. évfordulóján dr. S Kárpáti György munkásságát a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével ismerték el.
    Hogyan jutott eszébe az orvosnak filmet készíteni éppen a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium Líceumról?
    Ez.– több szempontból is – régi adósság. - vallja az alkotó, akit egyrészt nagyon erős családi kötelékek kötnek az iskolához. Nagyapja – Kárpáti Sándor – az evangélikus tanítóképző zenetanára és az evangélikus templom orgonistája és egyben kántora is volt; édesapja dr. Kárpáti László pályája kezdetén szintén az evangélikus tanítóképzőben tanított, majd annak megszűnte után pedig egészen nyugdíjas koráig volt a Líceum tanára.
    Másrészt a filmezés és szeretett városa iránti szeretete mindig is megvolt és most már – ennyi év és alkotás bizonyítja – meg is marad.

Tölli Balázs igazgató átveszi az alkotótól a film Líceumnak szánt  példányát

    Sopron a középkori város és Sopron, a szabadság felé utat nyitó, európai város jelenik meg a film kezdő képsoraiban, és az iskolaváros, melynek évszázadok óta része a Líceum, amely elvitathatatlanul írta magát be a magyarság művelődéstörténetébe.
    A Berzsenyi Líceum a város történetébe helyezetten jelenik meg; volt és jelenlegi igazgatója, tanárai, diákjai is megszólalnak: tervekről, gondokról, kihívásokról és reményekről beszélnek. A nyüzsgő mindennapok képei is megelevenednek egy-egy villanásra, akárcsak a méltóságteljes ünnepeké.
    A Líceumban végzett magyarok legkiválóbbjainak névsora bizonyítja: az iskola szellemiséget, műveltséget és egyben polgári tartást jelentett.
    Az ősi iskola falai között ma is jó kezekben vannak a gyerekek, 2002-ben kétszer annyi diák tanul a Berzsenyiben, mint az állami gimnázium utolsó esztendejében; a Deák-kúti Vármegye szelleme pedig hat és munkál. Az alkotó példaadó személyes kötődésén túl, a hitben és hagyománytiszteletben továbbörökített értékek filmkockákon való megjelenése teszi igazán hitelessé a művet, amelynek nem csak minden volt és jelenlegi berzsenyis diák, de minden soproni  videofilmtárában helye kell hogy legyen, s még ezen is túl –  minden, kultúrtörténeti érték sorsa iránt felelős polgáréban.

    Dr. S Kárpáti György Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium Líceum című filmje, (Kiadó: Videograf Stúdió) – amellyel az alma-matert is támogatja az alkotó – a soproni Berzsenyi Dániel Líceum titkárságán, (Sopron, Széchenyi tér 12. Tel: 99/512-490.e-mail: ) szerezhető be.

Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium Líceum honlapja

Kapcsolódó cikk:

http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=5302



2002. május 09., csütörtök 14:50


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület