CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. május 09., csütörtök 14:50


Film készült a Berzsenyi Líceumról

Film készült a Berzsenyi Líceumról

    A Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium Líceum című film ősbemutatójának volt a helyszíne a Líceum díszterme. A filmet – korábbi dokumentumfelvételek felhasználásával – Dr. S. Kárpáti György készítette. Az alkotó és az alkotás előtti méltó tiszteletadásnak szánta a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum azt, hogy az ősbemutatót a Keszthelyi Helikoni Ünnepségek két aranykategóriás produkciójának soproni bemutatásával egyidejűleg tartotta. Dr. Kárpáti György a Líceumot bemutató filmje betekintés nyújt a líceum történetébe, hagyományaiba, mindennapjaiba. Hiteles és jól megmunkált mű, méltó az iskola szellemiségéhez - mondta Tölli Balázs a líceum-igazgató köszöntőjében.


Tölli Balázs igazgató és S. Kárpáti György

    Van gyökere és erős szálú, a líceumhoz kötődő kapcsolata a filmkészítésnek, derült ki a volt berzsenyis, Dr. S Kárpáti György visszaemlékezéseiből, aki beszélt azokról az időkről, amikor 1965-ben megalakult Berzsenyi Filmszakkör. Filmeikkel a valamikori diákok ugyan "nem rengették meg – az eredeti elgondolás szerint – a világot", de a szakkör tagjai által készített film bekerült az Országos Amatőr Filmfesztivál döntőjébe.
    Időközben Kárpáti Györgyből, a berzsenyis diákból orvos lett. Az orvosegyetemi évek alatt is kitartott a filmkészítés mellett; az egyetem utolsó két évében az Amatőr Filmstúdió vezetője volt, amely időszakban filmei több díjat nyertek országon és nemzetközi fesztiválokon.
    1976-ban tért vissza Kárpáti doktor Sopronba. Természetesnek mondható, hogy itt megalakította az Amatőr Filmstúdiót, amely néhány évig jól működött, addig, amíg annak egyes tagjai el nem mentek a hivatásos filmszakmába.

    S. Kárpáti György nevét Sopron művészetkedvelő közönsége jól ismeri, hiszen több önálló fotókiállítása is volt már. Filmei a soproni embereket életéről szólnak, évtizedek keresztül örökítette meg a város fontos eseményeit. 1994-ben az önkormányzat pályázatának nyerteseként elkészítette a Sopron és környéke kulturális értékeit bemutató filmet.  A Páneurópai Piknik '89 dokumentumfilm egyik legismertebb alkotása. A határnyitás 10. évfordulóján dr. S Kárpáti György munkásságát a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével ismerték el.
    Hogyan jutott eszébe az orvosnak filmet készíteni éppen a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium Líceumról?
    Ez.– több szempontból is – régi adósság. - vallja az alkotó, akit egyrészt nagyon erős családi kötelékek kötnek az iskolához. Nagyapja – Kárpáti Sándor – az evangélikus tanítóképző zenetanára és az evangélikus templom orgonistája és egyben kántora is volt; édesapja dr. Kárpáti László pályája kezdetén szintén az evangélikus tanítóképzőben tanított, majd annak megszűnte után pedig egészen nyugdíjas koráig volt a Líceum tanára.
    Másrészt a filmezés és szeretett városa iránti szeretete mindig is megvolt és most már – ennyi év és alkotás bizonyítja – meg is marad.

Tölli Balázs igazgató átveszi az alkotótól a film Líceumnak szánt  példányát

    Sopron a középkori város és Sopron, a szabadság felé utat nyitó, európai város jelenik meg a film kezdő képsoraiban, és az iskolaváros, melynek évszázadok óta része a Líceum, amely elvitathatatlanul írta magát be a magyarság művelődéstörténetébe.
    A Berzsenyi Líceum a város történetébe helyezetten jelenik meg; volt és jelenlegi igazgatója, tanárai, diákjai is megszólalnak: tervekről, gondokról, kihívásokról és reményekről beszélnek. A nyüzsgő mindennapok képei is megelevenednek egy-egy villanásra, akárcsak a méltóságteljes ünnepeké.
    A Líceumban végzett magyarok legkiválóbbjainak névsora bizonyítja: az iskola szellemiséget, műveltséget és egyben polgári tartást jelentett.
    Az ősi iskola falai között ma is jó kezekben vannak a gyerekek, 2002-ben kétszer annyi diák tanul a Berzsenyiben, mint az állami gimnázium utolsó esztendejében; a Deák-kúti Vármegye szelleme pedig hat és munkál. Az alkotó példaadó személyes kötődésén túl, a hitben és hagyománytiszteletben továbbörökített értékek filmkockákon való megjelenése teszi igazán hitelessé a művet, amelynek nem csak minden volt és jelenlegi berzsenyis diák, de minden soproni  videofilmtárában helye kell hogy legyen, s még ezen is túl –  minden, kultúrtörténeti érték sorsa iránt felelős polgáréban.

    Dr. S Kárpáti György Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium Líceum című filmje, (Kiadó: Videograf Stúdió) – amellyel az alma-matert is támogatja az alkotó – a soproni Berzsenyi Dániel Líceum titkárságán, (Sopron, Széchenyi tér 12. Tel: 99/512-490.e-mail: ) szerezhető be.

Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium Líceum honlapja

Kapcsolódó cikk:

http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=5302