CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Kortárs Magyar Kárpitok
A Magyar Kárpitművészek Egyesületének (MKE) kiállítása a Festőteremben

Május 4-én, szombaton délután Dr. Pálosi Judit művészettörténész nyitotta meg Sopronban a Pro Kultúra Sopron Társaság szervezésében a MKE tagjai alkotásaiból rendezett kiállítást.

A kiállítás anyagát minden elméleti nehézség nélkül két fő csoportra tagolhatjuk. Egyiket a ma élő képzőművészek ún. modern, mai tárgyú és megoldású kárpitjai alkotják, a maguk szerteágazó, a klasszikust megközelítő megjelenésű faliképtől a nonfiguratív, sokszor csak egy hangulatot, színhatásban tükröződő partikulumot ábrázoló textíliáig terjedő skáláján.
A feljárónál, a lépcső teteje felett (mondat)szalagban elhelyezett, majd darabonként és csoportokban mindkét termet megtöltő alkotások jól reprezentálják a mai magyar kárpitművészetet, annak irányait, mondhatni annak teljes vertikulumát, mint ahogyan a MKE tagnévsora is csaknem teljesen egyenlő az élő magyar kárpitművészek névsorával.

A kiállítás messze kiemelkedő "sztárja" azonban harmincnégy művész közös alkotása, a "Szent István Király és Műve" című, minden tekintetben hatalmas kárpit. A 330x550cm-es, tradícionális szövésű, gyapjúból és selyemből álló mű a magyar állam létrejöttének 1000 éves évfordulójára, államalapító Szent István király tiszteletére született. A ritka világos, tartalmas és tömör fogalmazású, esztétikus meghívóból minden lényeges adat kideríthető: hogy a kárpit központi eleme a vizsolyi falkép ihlette Köpönyeges Madonna (összefüggésben a Szent Istvánnak tulajdonított Magyarország felajánlása tartalmával), keze alatt a Szent Koronával.

További, a kárpiton megjelenő szentek és boldogok: István, Gizella, Imre, Kozma, Damján, Mihály és Gábriel arkangyalok, motívumként Vajk születése, Koppány legyőzése, az óbudai monostor megalapítása, a Képes Krónika és más művészeti emlékek tartalma ill. Szent Istvánnak Imre fiához írt intelmeiből részletek láthatók a monumentális faliképen. Kontsek Ildikó művészettörténész mondatai alapos eligazítást adnak a laikus számára is, akit így végigkalauzol a kárpit forma- és gondolatvilágán.

Egyetlen kis kiegészítés a meghívó leírásához: olyan korban született ez a kárpit, amikor a jelenben és aktualitásában lehetett értelmezni István király munkásságát: amikor kontinuitásában próbálták megragadni a Szent életművét. Így a csodálatos kárpit amellett, hogy dicséri alkotóinak fantasztikus mesterségbeli tudását, egységre való sikeres törekvését, a megvalósítását annak, amiről az első király életműve szól, mint maradandó emlék az évezred fordulóján arról is beszél, hogy voltak itt a 2000. év tájékán olyanok, akik a maguk módján folytatni szerették volna legalább egy méltó tiszteletadással, figyelemfelhívással a nagy művet.
A kiállítás május 30-ig tekinthető meg, 10-18 óráig.
- DI -



2002. május 04., szombat 22:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület