CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Elhunyt Benyovszky Imre

    Pécsett született, németországi kitérővel Sopronba érkezett. Itt élt, muzsikált, hangszerelt, zenei életet szervezett, vezényelt, oldalainkon rovatot vezetett... és máris továbbment.
    Élete és túlontúl korai halála arra enged következtetni , hogy  – legalább is emberi logika szerint  –  érthetetlennek és értelmetlennek látszó elszólítások mögött magasabb rendű feladatokkal való megbízatás jár, olyan, amelyet mindig is keresett a kicsinyes, emberi értetlenkedések, a hétköznapok konok ellenállásába ütköző művész. Mert a nemes és nagy vállalások a földi dolgok természetéből adódóan – és szintén emberi logika szerint – talán nagyobb ellenállásba ütköznek; ez pedig a tehetség tálentumával megajándékozott terhe, felelőssége és alkalmanként – igen ritkán és kivételes esetben – boldogsága.
    Mindből volt része. Tudatosan, folyamatos tenniakarásban élte életét. A jó és a szép oldalán állt, úgy, hogy nagyobb és merészebb gondolatai voltak annál mintsem a földi közegben – emberi logika szerint – ily rövid "itt-tartózkodás" alatt megvalósítható lett volna mindaz, amit tervezett.
    Hittel és bizalommal végig tette a dolgát, küldetést teljesített.
    Lett volna még dolga, mondatja a földi halandóval, az e világ gondjaival élővel az igazságtalanság érzete. Mely igazságtalanságé, avagy mely igazságé, kérdezteti az emberi logika, – a miérteket folyamatosan kérdező, a mindent megérteni akaró – pedig az igazság  – az egy és abszolút –  Istennél van.
    Ezt ő, Benyovszky Imre tudta, ezt nekünk mondta is és tudnunk illett volna, ezáltal pedig hinni, hogy feladatát – amelyet felülről kapottnak tudott – mégiscsak elvégezte.

    A muzsika közelsége, az egymás mellé lejegyzett hangjegyek zenévé lényegülése titkának megfejtése és megértése immár birtokában van. Ez annál több és másabb öröm már, mint az annyira vágyott barokk oboa. Hiszem, hogy most már mosolyog, azzal a mosollyal, amelyet utolsó találkozásunkkor legalább kilesni szerettem volna.
- Az igazi művészetet abban lehet lemérni, hogy mennyivel vitt közelebb Istenhez, mennyire segített megközelíteni az Abszolútumot. Ezt Benyovszky Imre mondta, aki immár elment, hiszem, hogy az Abszolút Művészet, a Muzsika Ihletőjének közelségébe.

Tóth Éva



2002. május 01., szerda 22:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület