CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 2., csütörtök, Zsigmond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyar Református Egyház Zsinatának körlevele

 Mind a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, mind a Magyar Református Egyház Zsinata a parlamenti választások második fordulója előtt újabb körlevelet adott ki.

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele

Kedves Testvérek!

    Elérkeztünk a nemzetünk sorsát és jövőjét döntően meghatározó parlamenti választás második fordulójához. Mint a Magyar Katolikus Egyház felelős vezetői úgy érezzük, most is meg kell szólalnunk, amint tettük ezt március 17-én, a választás első fordulója előtt.
    Arra kérjük a katolikus híveket, hogy vegyenek részt mindnyájan a választások második fordulóján, mert ez keresztényi és nemzeti kötelességünk.
    A választás megkönnyítése érdekében megismételjük előző körlevelünk azon pontjait, amelyek segítenek a döntésben, s amelyek figyelembe vétele nélkül keresztény ember nem szavazhat felelősen:

Arra szavazzunk tehát:

- aki védi a teljes életet, a házasság és a család szentségét, biztosítja a többgyermekes családok megélhetését, a gyermekvállalás megbecsülését;
- aki óvja fiataljainkat az önromboló, káros szenvedélyektől és segíti a fiatalok lakáshoz jutását, biztosítja a tanulás és továbbtanulás lehetőségét;
- aki megbecsüli a magyar kultúra értékeit, segíti az egészséges nemzeti öntudat kialakítását, nyitott szívvel, áldozatokat is vállalva fordul a határainkon túl élő magyar testvéreink felé;
- aki garantálja a hit- és erkölcsoktatás szabadságát;
- aki biztosítja az Egyház szabad működésének lehetőségét; - s akinek programja meg is valósítható

Mint az Egyház vezetői, tiszteletben tartjuk híveink szabad döntését, ezért nem nevezhetünk meg személyeket és pártokat. A második fordulóban csak olyan jelölteket támogassunk, akiknek a pártja is garancia arra, hogy a keresztény értékek nem fognak hiányozni a továbbiakban sem a kormány munkájából.
Közösen imádkozzunk, hogy a választásokban a Szentlélek megvilágosító kegyelme segítsen mindnyájunkat, és felelős döntésünk valóban hazánk javát szolgálja.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

***

A Református Egyház Választási Körleve

„Jézus Krisztus tegnap és ma és örökké ugyanaz.”
 (Zsidókhoz írt levél 13:8)
Kedves Testvéreink!

     Az idei országgyűlési választásokon két dolog derült ki: a magas részvételi arány bizonyítja, hogy hazánk lakossága megértette a választások fontosságát. Az eredmény pedig azt, hogy megosztott az ország.
    Azok a párttörekvések, amelyek egyes népcsoportok érdekképviseletét, valamint szimbólumok használatát kizárólag önmaguknak követelték, egymást sárral dobálták, kiélezték az ellentéteket, felkorbácsolták az indulatokat.
    Voltak, akik hitelt adtak a rágalmaknak és ez befolyásolta a döntésüket. Másokat felháborított egy-egy éles támadás és a megtámadott oldalára álltak.
    Sajnos egyházunk egyes vezetőinek és tagjainak állásfoglalása, belső vitái is nehezítették a tájékozódást. Azt, hogy a választópolgárok a lehetőségeinkhez mért valóban jelentős eredményekre, az egyes pártok értékrendjére figyeljenek.
    A folyamatnak még nincs vége. Változatlanul nagy a tét. Változhatnak az erőviszonyok a parlamenti pártok között.
    Tudnunk kell, hogy a második fordulóba bekerült egyéni jelöltek az első fordulóban szerzett szavazataikat elveszítik. Mindketten vagy mindhárman nulláról indulnak április 21-én, vasárnap. Közülük az lesz a körzet országgyűlési képviselője, aki aznap a legtöbb szavazatot kapja.
    Most már nem lehet riogatni senkit sem szélsőségesekkel. Nyugodtan figyeljenek a pártok programjára, hitelességére, vezetési gyakorlatára, a saját vidékükkel való törődésére.
    Kérjük, hogy mindazon körzetekben, ahol még nem zárult le a választás, minél többen menjenek el szavazni és erre buzdítsanak másokat is.
    Szentháromság Istenünk adjon bölcsességet a döntésükhöz!
 
 
 


 
 
dr. Kálmán Attila sk.
dr. Bölcskei Gusztáv sk.
 főgondnok, 
 püspök, a Zsinat lelkészi elnöke



2002. április 15., hétfő 19:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület