CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Lélektől lélekig

2002. április 15., hétfő 19:22


Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyar Református Egyház Zsinatának körlevele

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyar Református Egyház Zsinatának körlevele

 Mind a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, mind a Magyar Református Egyház Zsinata a parlamenti választások második fordulója előtt újabb körlevelet adott ki.

Magyar Katolikus Püspöki Konferencia körlevele

Kedves Testvérek!

    Elérkeztünk a nemzetünk sorsát és jövőjét döntően meghatározó parlamenti választás második fordulójához. Mint a Magyar Katolikus Egyház felelős vezetői úgy érezzük, most is meg kell szólalnunk, amint tettük ezt március 17-én, a választás első fordulója előtt.
    Arra kérjük a katolikus híveket, hogy vegyenek részt mindnyájan a választások második fordulóján, mert ez keresztényi és nemzeti kötelességünk.
    A választás megkönnyítése érdekében megismételjük előző körlevelünk azon pontjait, amelyek segítenek a döntésben, s amelyek figyelembe vétele nélkül keresztény ember nem szavazhat felelősen:

Arra szavazzunk tehát:

- aki védi a teljes életet, a házasság és a család szentségét, biztosítja a többgyermekes családok megélhetését, a gyermekvállalás megbecsülését;
- aki óvja fiataljainkat az önromboló, káros szenvedélyektől és segíti a fiatalok lakáshoz jutását, biztosítja a tanulás és továbbtanulás lehetőségét;
- aki megbecsüli a magyar kultúra értékeit, segíti az egészséges nemzeti öntudat kialakítását, nyitott szívvel, áldozatokat is vállalva fordul a határainkon túl élő magyar testvéreink felé;
- aki garantálja a hit- és erkölcsoktatás szabadságát;
- aki biztosítja az Egyház szabad működésének lehetőségét; - s akinek programja meg is valósítható

Mint az Egyház vezetői, tiszteletben tartjuk híveink szabad döntését, ezért nem nevezhetünk meg személyeket és pártokat. A második fordulóban csak olyan jelölteket támogassunk, akiknek a pártja is garancia arra, hogy a keresztény értékek nem fognak hiányozni a továbbiakban sem a kormány munkájából.
Közösen imádkozzunk, hogy a választásokban a Szentlélek megvilágosító kegyelme segítsen mindnyájunkat, és felelős döntésünk valóban hazánk javát szolgálja.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

***

A Református Egyház Választási Körleve

„Jézus Krisztus tegnap és ma és örökké ugyanaz.”
 (Zsidókhoz írt levél 13:8)
Kedves Testvéreink!

     Az idei országgyűlési választásokon két dolog derült ki: a magas részvételi arány bizonyítja, hogy hazánk lakossága megértette a választások fontosságát. Az eredmény pedig azt, hogy megosztott az ország.
    Azok a párttörekvések, amelyek egyes népcsoportok érdekképviseletét, valamint szimbólumok használatát kizárólag önmaguknak követelték, egymást sárral dobálták, kiélezték az ellentéteket, felkorbácsolták az indulatokat.
    Voltak, akik hitelt adtak a rágalmaknak és ez befolyásolta a döntésüket. Másokat felháborított egy-egy éles támadás és a megtámadott oldalára álltak.
    Sajnos egyházunk egyes vezetőinek és tagjainak állásfoglalása, belső vitái is nehezítették a tájékozódást. Azt, hogy a választópolgárok a lehetőségeinkhez mért valóban jelentős eredményekre, az egyes pártok értékrendjére figyeljenek.
    A folyamatnak még nincs vége. Változatlanul nagy a tét. Változhatnak az erőviszonyok a parlamenti pártok között.
    Tudnunk kell, hogy a második fordulóba bekerült egyéni jelöltek az első fordulóban szerzett szavazataikat elveszítik. Mindketten vagy mindhárman nulláról indulnak április 21-én, vasárnap. Közülük az lesz a körzet országgyűlési képviselője, aki aznap a legtöbb szavazatot kapja.
    Most már nem lehet riogatni senkit sem szélsőségesekkel. Nyugodtan figyeljenek a pártok programjára, hitelességére, vezetési gyakorlatára, a saját vidékükkel való törődésére.
    Kérjük, hogy mindazon körzetekben, ahol még nem zárult le a választás, minél többen menjenek el szavazni és erre buzdítsanak másokat is.
    Szentháromság Istenünk adjon bölcsességet a döntésükhöz!
 
 
 


 
 
dr. Kálmán Attila sk.
dr. Bölcskei Gusztáv sk.
 főgondnok, 
 püspök, a Zsinat lelkészi elnöke