CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Szokolay Sándor meditációs estje - számadása

"Istenről, életünkről, a hit megtartó erejéről, magyarságunkról, ezredfordulónk fájó és reményteli jelenségeiről - a zene és költészet bűvöletében." Meditációs estre hívta Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző Sopron közönségét. Az est fővédnöke dr. Szájer József országgyűlési képviselő volt.

Felülrőlvaló segítséget a zeneszerző Korzenszky Richárd Uram, hogy lássak! Című imádságos könyvéből komponált két kórus imádsággal kért:

Istenünk:
Adj készséges szívet,
Hogy befogadhassunk mindent,
Ami szép, jó és igaz,
S adj világos látást,
Hogy elutasíthassunk mindent,
Ami hamis, ami rút, ami rossz.
Teremts bennünk tiszta szívet, Istenünk,
Hogy jó gazdái lehessünk
Ennek a világnak.
Ne szennyezzenek be minket gonosz indulatok,
Gyűlölet, harag viszálykodás.
Egyetértést adj nekünk,
Add, hogy fiatalok és idősek
Egyre jobban megértsük:
Csak akkor leszünk igazán emberek,
Ha tiszta
a szívünk

Számadásnak szánta a mester a baráti együttlétet - a küldetésvállaló közéletiség rejtett és nyílt hatásáról az alkotómunkában – de szívbőljövő vallomássá vált az élet teljességéről szóló hang.

Múltbeli ajánlatos rejtettségről és ma nyíltan megvallhatóságról gondolatok csengenek ki a művekből; az örökkévalóság bizonyosságára épülten lobognak nyugtalan-közéletis-szokolaysan, ady-rajongósan.

Bartók és Kodály - a meditáció-számadásban; az életmű 28 évesen írt négy tételes Kantátája. Bartók versére.

"Tudják, hogy Bartók verset is írt?" Szokolaynál Kantáta szöveggé válik Illyés Gyula Bevezetés egy Kodály-hangversenyhez.

Mindig aktuális áthallások, üzenetek.
Számadás, vallomás: valódi és hiteles. Magánélet és érzelmek ellentmondásossága (Lorca Vérnász ihlette drámai műfaj, majd opera-álmok Hamletje.
Magyar téma keresésében újra Ady vers-dramatizálás: mégis-magyarság (Mégis csak száll új szárnyakon a dal…mégis győztes…mégis új és magyar!), a sírni, sírni, sírni időtlen gyász apoteozisa és az új vizeken optimizmusa.

Számadás, vallomás: egyházi, szakrális művek, templomi kantáták, Karácsonyi Pasztorál, Pünkösdi Ének.
És megint áthallások (Sámson), kórusművek.

Újbóli és visszatérő felismerés: az alkotásoknak ihlete és ürügye is lehet.
A nyolcvanas évek Ecce Homo! (erdeti címe: Görög Passió) katarktikus végkicsengéssel asszociációs lehetőségekkel az Erdélyi falurombolásra.

És a vallomás:
"Magam sem hittem, hogy első nyíltan aktuál-politikai darabom – nem áthallásosan szóltam – hanem amiben néven-nevezem a dolgokat, nem csak rendszerváltozás előtt, hanem azóta is a legtöbbet előadott kórusművem. Politikusok is tudomást szereztek a létezéséről. Szűrös Mátyás – az akkori ideiglenes Köztársasági Elnök – kérésére a mű eredeti kéziratát Tőkés Lászlónak ajándékozhattam egy parlamenti ünnepségen".

Aztán következett Domokos Pál Péter zenei végrendelete: Dsida Psalmus Hungaricus verse és Márton Áron püspök zenei memento után kiáltó alakjának megformázása (Tanuságtétel kantáta).

A Magyar Zsoltár 1990. október 23-án hangzott el, az első szabad október 23-i ünnepségen, a nemzeti egyetértés létrejöttének reményében.

"A rendszerváltás óta különleges hangsúlyt kapott a zeneszerzői tevékenységemben hazám, népem, a magyarság lét- és sorskérdése. Szembesülnünk kellett azzal, hogy a diktatúra végetért, sorsunkat kézbevehetjük és magunk irányíthatjuk. Ez több a politikánál, ez történelmi lehetőségünk. Ehhez a nem mindennapi tevékenységhez…nem nélkülözhetjük az égiek segítségét …"

A hajdani domonkos-kolostor romjainál megjelenő Árpádházi Szent Margit…

"Én találtam meg a témát, vagy talán üzentek? - a történelmi párhuzam nyilvánvaló volt!
Elmentek a tatárok-kimentek az oroszok. Országot kell építeni. Nehéz dolog. Marakodni könnyebb. Történelmileg hiteles személyiségek kellenek, akiknek szavai és tettei azonosak."

Vallomás

"Bevallom - beleszerettem Magyarország korai történetébe: az árpádházi korszakba…
Országalapítás, országépítés, nem csak szelíd küzdelmei az újonnan felvett kereszténységnek - A hit friss ereje - összecsengett bennem korom fontos kérdéseivel…
Az országalapítás ezredik évfordulóját és a kereszténység kétezredik születésnapját egy összefoglaló nemzeti és abba beleszőtt szakrális művel kívántam megtisztelni. Rendkívüli alkotótárssal ajándékozott meg az ég. Nagy Gáspár versciklusát Symphonia Ungarorum címmel zenésítettem meg."

Énekelt-imádság új műfaja: a szentírás igéinek ihletése: isteni igazságok.
Járuljunk azért bizodalommal a kegyelem királyi székéhez, hogy irgalmasságot nyerjünk és kegyelmet találjunk alkalmas időben való segítségül (Zsid. 4-16 - Könyörgő ének)

Számadás-vallomások, meditációs-számadás. Művekbe rejtetten, művekből kibontva.
Korszakokról, művekről, feladatokról, nemzetről, hitről. Zenei szemelvények kíséretében és jelenlétében annak, akitől mindez származik, akihez a záró hangok szálltak: Dona nobis pacem.
Reményteli az életünk, minden bizonnyal az. A meditáció: elmélyült elmélkedés, töprengés. Cselekvés előtti:úgy cselekedjünk, hogy megmaradjunk.


 
 
 
 
 
 



2002. április 05., péntek 01:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület