CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. április 05., péntek 01:14


Szokolay Sándor meditációs estje - számadása

Szokolay Sándor meditációs estje - számadása

"Istenről, életünkről, a hit megtartó erejéről, magyarságunkról, ezredfordulónk fájó és reményteli jelenségeiről - a zene és költészet bűvöletében." Meditációs estre hívta Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző Sopron közönségét. Az est fővédnöke dr. Szájer József országgyűlési képviselő volt.

Felülrőlvaló segítséget a zeneszerző Korzenszky Richárd Uram, hogy lássak! Című imádságos könyvéből komponált két kórus imádsággal kért:

Istenünk:
Adj készséges szívet,
Hogy befogadhassunk mindent,
Ami szép, jó és igaz,
S adj világos látást,
Hogy elutasíthassunk mindent,
Ami hamis, ami rút, ami rossz.
Teremts bennünk tiszta szívet, Istenünk,
Hogy jó gazdái lehessünk
Ennek a világnak.
Ne szennyezzenek be minket gonosz indulatok,
Gyűlölet, harag viszálykodás.
Egyetértést adj nekünk,
Add, hogy fiatalok és idősek
Egyre jobban megértsük:
Csak akkor leszünk igazán emberek,
Ha tiszta
a szívünk

Számadásnak szánta a mester a baráti együttlétet - a küldetésvállaló közéletiség rejtett és nyílt hatásáról az alkotómunkában – de szívbőljövő vallomássá vált az élet teljességéről szóló hang.

Múltbeli ajánlatos rejtettségről és ma nyíltan megvallhatóságról gondolatok csengenek ki a művekből; az örökkévalóság bizonyosságára épülten lobognak nyugtalan-közéletis-szokolaysan, ady-rajongósan.

Bartók és Kodály - a meditáció-számadásban; az életmű 28 évesen írt négy tételes Kantátája. Bartók versére.

"Tudják, hogy Bartók verset is írt?" Szokolaynál Kantáta szöveggé válik Illyés Gyula Bevezetés egy Kodály-hangversenyhez.

Mindig aktuális áthallások, üzenetek.
Számadás, vallomás: valódi és hiteles. Magánélet és érzelmek ellentmondásossága (Lorca Vérnász ihlette drámai műfaj, majd opera-álmok Hamletje.
Magyar téma keresésében újra Ady vers-dramatizálás: mégis-magyarság (Mégis csak száll új szárnyakon a dal…mégis győztes…mégis új és magyar!), a sírni, sírni, sírni időtlen gyász apoteozisa és az új vizeken optimizmusa.

Számadás, vallomás: egyházi, szakrális művek, templomi kantáták, Karácsonyi Pasztorál, Pünkösdi Ének.
És megint áthallások (Sámson), kórusművek.

Újbóli és visszatérő felismerés: az alkotásoknak ihlete és ürügye is lehet.
A nyolcvanas évek Ecce Homo! (erdeti címe: Görög Passió) katarktikus végkicsengéssel asszociációs lehetőségekkel az Erdélyi falurombolásra.

És a vallomás:
"Magam sem hittem, hogy első nyíltan aktuál-politikai darabom – nem áthallásosan szóltam – hanem amiben néven-nevezem a dolgokat, nem csak rendszerváltozás előtt, hanem azóta is a legtöbbet előadott kórusművem. Politikusok is tudomást szereztek a létezéséről. Szűrös Mátyás – az akkori ideiglenes Köztársasági Elnök – kérésére a mű eredeti kéziratát Tőkés Lászlónak ajándékozhattam egy parlamenti ünnepségen".

Aztán következett Domokos Pál Péter zenei végrendelete: Dsida Psalmus Hungaricus verse és Márton Áron püspök zenei memento után kiáltó alakjának megformázása (Tanuságtétel kantáta).

A Magyar Zsoltár 1990. október 23-án hangzott el, az első szabad október 23-i ünnepségen, a nemzeti egyetértés létrejöttének reményében.

"A rendszerváltás óta különleges hangsúlyt kapott a zeneszerzői tevékenységemben hazám, népem, a magyarság lét- és sorskérdése. Szembesülnünk kellett azzal, hogy a diktatúra végetért, sorsunkat kézbevehetjük és magunk irányíthatjuk. Ez több a politikánál, ez történelmi lehetőségünk. Ehhez a nem mindennapi tevékenységhez…nem nélkülözhetjük az égiek segítségét …"

A hajdani domonkos-kolostor romjainál megjelenő Árpádházi Szent Margit…

"Én találtam meg a témát, vagy talán üzentek? - a történelmi párhuzam nyilvánvaló volt!
Elmentek a tatárok-kimentek az oroszok. Országot kell építeni. Nehéz dolog. Marakodni könnyebb. Történelmileg hiteles személyiségek kellenek, akiknek szavai és tettei azonosak."

Vallomás

"Bevallom - beleszerettem Magyarország korai történetébe: az árpádházi korszakba…
Országalapítás, országépítés, nem csak szelíd küzdelmei az újonnan felvett kereszténységnek - A hit friss ereje - összecsengett bennem korom fontos kérdéseivel…
Az országalapítás ezredik évfordulóját és a kereszténység kétezredik születésnapját egy összefoglaló nemzeti és abba beleszőtt szakrális művel kívántam megtisztelni. Rendkívüli alkotótárssal ajándékozott meg az ég. Nagy Gáspár versciklusát Symphonia Ungarorum címmel zenésítettem meg."

Énekelt-imádság új műfaja: a szentírás igéinek ihletése: isteni igazságok.
Járuljunk azért bizodalommal a kegyelem királyi székéhez, hogy irgalmasságot nyerjünk és kegyelmet találjunk alkalmas időben való segítségül (Zsid. 4-16 - Könyörgő ének)

Számadás-vallomások, meditációs-számadás. Művekbe rejtetten, művekből kibontva.
Korszakokról, művekről, feladatokról, nemzetről, hitről. Zenei szemelvények kíséretében és jelenlétében annak, akitől mindez származik, akihez a záró hangok szálltak: Dona nobis pacem.
Reményteli az életünk, minden bizonnyal az. A meditáció: elmélyült elmélkedés, töprengés. Cselekvés előtti:úgy cselekedjünk, hogy megmaradjunk.