CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Europa Nostra-díjat kapott a fertődi Esterházy kastély kápolnájának helyreállítása

    Az Europa Nostra – kontinensünk civil örökségvédőit összefogó legnagyobb európai szervezetünk – 2001-ben is meghirdette pályázatát, melyre régi épületek és parkok mintaszerű helyreállításával lehetett nevezni. A VELUX cég a Danish Villum Kan Rasmussen Alapítvány 75 millió forintos adományával helyreállított fertődi kastélykápolnával pályázott: a mintaszerű anyagot Fodor Gyula építész irányításával az Országos Műemlékvédelmi Hivatal munkatársai állították össze. A hágai Europa Nostra bíráló bizottságának megbízásából dr. Winkler Gábor építész tekintette meg a helyreállítást: a látottakról részletes jelentést küldött a zsűri részére Hágába. Az október elején megtartott bírálaton ezúttal Furu Árpád erdélyi építész képviselte a Kárpát-medence műemléki szakembereit. A pályázat sorsáról Winkler Gábor építészt, a Nyugat-Magyarországi egyetem tanárát kérdeztük.

  -   “2002. március 23-án, Koppenhágában az Europa Nostra elnöke, Henrik herceg hirdette ki a pályázat eredményét: a díjazottak között nagy örömünkre ott találjuk a fertődi kápolna helyreállítását is, melyet oklevéllel tüntetett ki a szigorú európai zsűri. A díjat jelképező bronz plakett már útban van Fertődre: elhelyezése után nyár elején kerül sor leleplezésére.
    A kastély története ismert: az egykori vadászház helyén a 18.század második felében Esterházy Miklós herceg elképzelései alapján épült fel a hatalmas kastélyegyüttes; a tőle délre eső monumentális barokk parkegyüttes is ekkor létesült.
    A 18. század legvégén a hercegi család Kismartonba tette át székhelyét: a hatalmas fertődi kastély-együttest jó száz évig csupán raktározás céljára használták. A 19. század utolsó éveiben az akkor alakult Műemlékek Országos Bizottsága több esetben kérte a hercegi családot, hogy a kastélyt hozza rendbe, erre azonban csak az 1900-as évek legelején került sor.

    A második világháború után ismét tragikus helyzetbe jutott a becses építészeti együttes, melynek helyreállítása az 1950-es évek végén kezdődött el. A híres kastély állapotával azonban még ma sem lehetünk elégedettek. Pedig a gazdag rokokó kovácsoltvas kapu mögött feltárulkozó hatalmas udvar képe – nem kis részben a harminc évig itt működő Joseph Haydn zeneszerzőnek köszönhetően – az idők során kontinensünk egyik ismert jelképévé – amolyan európai “logóvá” – vált.

    A kastélykápolna helyreállítását a résztvevők követendő példának szánták: a 21. századi rekonstrukció számára kívántak mintát adni színvonalban, szakszerűségben, műszaki megoldásban, hitelességben – és a helyreállítás újszerű filozófiájában. A műemléki rekonstrukció építészeti terveket Gál Tibor építész, az ÁMRK – Állami Műemlékhelyreállítási és Restaurálási Központ – munkatársa és kollégái készítették.

    A legnehezebb döntés a kápolna egykori felülvilágítójának – laternájának – újjáépítésével függött össze. A központos terű, kupolával fedett kápolna ugyanis a kastély épületének tömegébe épült bele: a gyönyörű arányú tér közvetlenül a főtömeg szomszédságában helyezkedik el, kívülről alig észlelhető. A főépület tetőszerkezetét a 19. század során újjáépítették és ekkor kényelmi okokból megszüntették a felülvilágítót.

    Nem telt bele sok idő: kiderült, nagy hiba volt a felülvilágító bontása. A kápolna falait és kupoláját díszítő freskók festett architektúráján ugyanis az árnyékokat a festő, J. Ignaz Mildorf a felső világításnak megfelelően festette meg. A felülvilágító megszüntetésével a belső tér hatásából sokat vesztett. A helyreállítást tervező építész, Gál Tibor az építéstörténetet kutató művészettörténészekkel egyetértésben bátor döntést hozott: a felülvilágítót ugyanis korabeli ábrázolások alapján újjáépítették. A kápolnát kiszolgáló helyiségek eredeti kapcsolatát is visszaállították és a pusztulás szélén álló régi ajtókat és ablakokat is megújították.

    Az oltár mozdítható részei a háború utáni években ugyancsak eltűntek. A tabernákulumnak csupán körvonalait lehetett felfedezni a határoló szerkezeteken. A sziluett rajza és Diebold Károly soproni fényképész egykori fotói adtak támpontot a gondos újra építéshez Mildorfer zseniális falfestményeinek helyreállítását Andel Radukov és Pintér Attila restaurátorok végezték el mintaszerű szakértelemmel és művészi beleéléssel.

    A kastély kápolnájának példaértékű helyreállítása nyugodt lelkiismerettel javasoltam díjazásra. Örülök, hogy indokaimat a szigorú zsűri is elfogadta. A helyreállítás méltán részesült az elismerő európai díjban. Gratulálok a munka résztvevőinek és remélem, hogy rövid időn belül hasonló magas színvonalon és hitelességgel valósulhat meg a hatalmas épületegyüttes és a történeti park teljes helyreállítása is. A fertődi kastély ugyanis Európa kultúrtörténetének egyik fontos “kulcsépülete”, melynek megújítása tovább már nem halasztható” – fejezte be beszámolóját dr. Winkler Gábor, az Europa Nostra Tanács magyar tagja, soproni építész, akinek ezúton köszönjük a tájékoztatást.

Fotó: www.fertod.hu
 
 



2002. március 24., vasárnap 23:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület