CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Vén Zoltán rézmetsző és grafikusművész kiállítása

    A nagycenki Horváth & Lukács Galériában március 16-án Vén Zoltán rézmetsző és grafikus kiállítását dr. Szájer József országgyűlési képviselő nyitotta meg.


Horváth László galériatulajdonos, Vén Zoltán művész és dr. Szájer József országgyűlési képviselő a megnyitón

    Vén Zoltán a szakmai rejtelmeit még a hatvanas-hetvenes években az Állami Pénzjegynyomdában sajátította el; bankjegyszakértőként itt ismerkedett meg a rézmetszés technikájával, majd 1977-81 között az állami Bábszínház műhelyvezetője lett, amelyet követően az neves nyugat-európai ex-libris gyűjtőktől kapott folyamatos megbízásokat. A szakma Gácsi Mihály, Horváth Endre, Rékassy Csaba művészetének eredeti hangú folytatójaként tartja számon – egy nemzetközi kisgrafikai nyelvezetet kialakított és ezzel a magyar könyvművésznek ismertséget és elismertséget szerzett – Vén Zoltánt, aki a rézmetszés egyetlen – a külföldön is megbecsült és számon tartott – hazai képviselője.

Képi parafrázisai – átírt vagy átértelmezhető jelenségek, inkább szituációk – és paradoxonjai – lehetetlen állításainak, valóságtudatunkkal ellentmondásos kijelentése-kérdések sorozata –

többszörös – formai és tartalmi – átfogalmazások révén nagyfokú érzékenységet feltételez (a jobb esetben) befogadó, vagy pedig a szemlélődő részéről.
Elengedhetetlenül szükséges a művészeti- és művelődéstörténeti ismeretek és az irodalmi, bibliai és mitológiai területen való jártasság melletti aktuálpolitikai informáltság Vén Zoltán sajátos gondolatiságának megfejtéséhez. Ám a kisgrafika személyes műfaja nagyvonalúan mindezektől is eltekint, akkor amikor a szemlélőt közelebb vonzva: akár "csak" a technikai kivitelezés mesteri volta, a hallatlanul gazdag grafikai készlettár felvonultatása, akár a tárgyak-elemek egymásmellettiségének asszociációs lehetőségei által. A képekhez való újbóli visszatérésre, a jelenségek és a tárgyak viszonyának az újragondolására késztető ellenpontok az ex-librisek esetében az alkotón és befogadón kívüli harmadik személy, a megrendelő jelenlétével való "együttlét" kényszere személyes állásfoglalásra készteti a szemlélőt.

Művészek eszmecseréje: Sulyok Gabriella és Vén Zoltán

Modernek, korszerűek Vén Zoltán modernkedést nélkülöző, hagyományos kézműves módszerrel készült munkái. Optimisták – és nem csupán abban az értelemben, hogy könyvjegyet, csak a könyv jövőjében bízó ember készít fáradságos munkával – hanem sokkal inkább azért, mert a klasszikus lét lényegét keresik, amelyet Német Lajos így fogalmazott meg: " Az efemer időn, a pillanatnyiságon való túlemelkedés vágya; annak keresése, hogy a töredéklétben valamiképpen felcsillanjon az eternitás."



2002. március 20., szerda 11:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület