CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. március 20., szerda 11:36


Vén Zoltán rézmetsző és grafikusművész kiállítása

Vén Zoltán rézmetsző és grafikusművész kiállítása

    A nagycenki Horváth & Lukács Galériában március 16-án Vén Zoltán rézmetsző és grafikus kiállítását dr. Szájer József országgyűlési képviselő nyitotta meg.


Horváth László galériatulajdonos, Vén Zoltán művész és dr. Szájer József országgyűlési képviselő a megnyitón

    Vén Zoltán a szakmai rejtelmeit még a hatvanas-hetvenes években az Állami Pénzjegynyomdában sajátította el; bankjegyszakértőként itt ismerkedett meg a rézmetszés technikájával, majd 1977-81 között az állami Bábszínház műhelyvezetője lett, amelyet követően az neves nyugat-európai ex-libris gyűjtőktől kapott folyamatos megbízásokat. A szakma Gácsi Mihály, Horváth Endre, Rékassy Csaba művészetének eredeti hangú folytatójaként tartja számon – egy nemzetközi kisgrafikai nyelvezetet kialakított és ezzel a magyar könyvművésznek ismertséget és elismertséget szerzett – Vén Zoltánt, aki a rézmetszés egyetlen – a külföldön is megbecsült és számon tartott – hazai képviselője.

Képi parafrázisai – átírt vagy átértelmezhető jelenségek, inkább szituációk – és paradoxonjai – lehetetlen állításainak, valóságtudatunkkal ellentmondásos kijelentése-kérdések sorozata –

többszörös – formai és tartalmi – átfogalmazások révén nagyfokú érzékenységet feltételez (a jobb esetben) befogadó, vagy pedig a szemlélődő részéről.
Elengedhetetlenül szükséges a művészeti- és művelődéstörténeti ismeretek és az irodalmi, bibliai és mitológiai területen való jártasság melletti aktuálpolitikai informáltság Vén Zoltán sajátos gondolatiságának megfejtéséhez. Ám a kisgrafika személyes műfaja nagyvonalúan mindezektől is eltekint, akkor amikor a szemlélőt közelebb vonzva: akár "csak" a technikai kivitelezés mesteri volta, a hallatlanul gazdag grafikai készlettár felvonultatása, akár a tárgyak-elemek egymásmellettiségének asszociációs lehetőségei által. A képekhez való újbóli visszatérésre, a jelenségek és a tárgyak viszonyának az újragondolására késztető ellenpontok az ex-librisek esetében az alkotón és befogadón kívüli harmadik személy, a megrendelő jelenlétével való "együttlét" kényszere személyes állásfoglalásra készteti a szemlélőt.

Művészek eszmecseréje: Sulyok Gabriella és Vén Zoltán

Modernek, korszerűek Vén Zoltán modernkedést nélkülöző, hagyományos kézműves módszerrel készült munkái. Optimisták – és nem csupán abban az értelemben, hogy könyvjegyet, csak a könyv jövőjében bízó ember készít fáradságos munkával – hanem sokkal inkább azért, mert a klasszikus lét lényegét keresik, amelyet Német Lajos így fogalmazott meg: " Az efemer időn, a pillanatnyiságon való túlemelkedés vágya; annak keresése, hogy a töredéklétben valamiképpen felcsillanjon az eternitás."