CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Koratavasz a Fertő-parton

Akik szeretik a soproninál lágyabb levegőt, a fények furcsa és pillanatonként változó kavalkádjára vágynak, szeretik az emberszabású tájakat, azok gyakran látogatják meg a Fertő partját, különösen a nap körútjának kezdődő és végső idejét választva a vándorlásra.

A gyorsan változó fények a nap végén különösen kiemelik a táj festői vanásait, látni- és megörökítenivalót kínálva festőnek és fotósnak egyaránt. Késő télen-kora tavasszal különösen égnek a fények a parti nádasban és a nádast felügyelő nyárfák, bokrok koronáin. Közöttük már ki-kivillan a víz sötétkékje is.

A faluban, Balfon a dombtetői templom a közeli Szerb Antal emlékművel ilyenkor is sokak úticélja, s a már megszokott beállítás, a kapuív a templommal a késő-délutáni súroló fényben új értelmet nyer, különösen keményen, kontrasztosan hozza elénk a régi szép, de sajnos csaknem mindig zárva levő épületet és az azt körülvevő sírkertet.

Ha a szépségre éhes úton lévők veszik a fáradságot és meg nem állva a kapuív alatt átsétálnak a kis temetőn, különösen mívesen és rajzosan örökíthetik meg a szőlőkkel borított szépvonalú dombokat. Gyönyörű rajzolatot vethet a lencse a filmre; mintha egy fej hajszálainak szép ívben fésült vonulatát látnánk nagyban. A táj gondozottsága a télen sem pihenő gazdát dicséri.

Ha pedig a látogatók, befejezvén a tervezett körútat, a másik út beágazódásához érnek, azok megérdemelt pillantást vethetnek a Fertődig nyúló láthatár apró templomaira, pasztellszínekben is égő erdősávjaira, a nádas függölegesen orientált fekete nyílásaira, melyek szigorú ritmus szerint szabdalják fel a szélben okkeren hullámzó száraz vízinövényzet vonulatát.

A "szabadtéri tárlat" pedig folytatódik, nap mint nap "kinyit", hogy egy végtelenül expresszív, sokszor a szürreális határát súroló képsorozattal ajándékozza meg a véletlen és a tudatos keresőt.
- DI -



2002. február 17., vasárnap 17:23


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület