CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Üdvözöljük a szocialista ellenőrző csoport tagjait templomunkban!

Kedves hívek!

A következő közleményből megtudtuk, hogy templomunkba rövidesen szocialista ellenőrző csoport látogat:

A Szocialista Egyetemisták ás Főiskolások Szövetségének közleménye:
"Felállítjuk az ellenőrző csoportot. A közismerten (szélső)jobboldali Magyar Demokrata hetilapban. jan. 31-n a következő hirdetés jelent meg:' "lmádkozzunk a választások Isten akarata szerinti megvalósulásáért kilenc hétfőn át minden csütörtök este 8 óra kezdettel Kemenes Gábor plébános úr vezetésével. Cím: Budapast V. ker. Szent István bazilika. Első összejövetel 2002. február 7. "
A felhívás szövegének és a jobboldali környezetnek megfelelően egyértelműnek tűnik, hogy egy katolikus pap politikailag kívánja mozgósítani a híveket Budapest legnagyobb templomában. Ez a felhívás nem egyedi jelenség, illeszkedik az országban továbbra is tucatszám előforduló esetekhez. Mivel ezeket továbbra is az egyházi vezetők cinkos hallgatása kíséri ezért egyértelművé vált számunkra, hogy a Katolikus ,Egyhez aktív politizálással kívánja tölteni a választási kampányt.
A Szocialista Egyetemisták és Főiskolások Ügyvivő Testülete úgy határozott, hogy ellenőrző csoportot állít fel. Ennek a feladata az lesz, hogy az egész ország területéről összegyűjtse azokat az eseteket., ahol Isten igéjének hirdetése a politikai propagandával párosul. Szervezetünk mindent megtesz azért, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Kar konkrét intézkedésekkel tiltsa el papjait az igehirdetésnek álcázott pártpropagandától .
Budapest, 2002. február 4.

Kalmár Szilárd ügyvivő

Az ellenőrző csoport tagjai érezzék magukat vendégnek nálunk! Ha el akarják kerülni a fölösleges feltűnést, az alábbi magatartási szabályokat ajánljuk figyelmükbe:
- Belépéskor térdeljenek le, majd vessenek keresztet (homlok, szívtájék, bal váll, jobb váll érintése)
- Amikor mindenki föláll, álljanak föl, amikor a pap azt mondja/énekli: "Evangélium szent ... könyvéből", rajzoljanak kis keresztet a homlokukra, szájukra, szívükre.
- FONTOS: Amikor a hívek többsége elindul sorban a pap elé, hogy egy kis fehér ostyát vegyenek át, Önök ezt ne tegyék! Ez ugyanis kifejezett katolikus hitvallás lenne. Természetesen szívesen tátjuk Önöket olyan fölkészítő tanfolyamon, ami után ezt a hitvallást letehetik, ha szükséges, megkeresztelkedhetnek, és első áldozók lehetnek; A részleteket a pappal beszéljék meg, a mise után abban a .helységben, ahová a pap kimegy (sekrestye).
- A gyóntatószékbe is bejöhetnek, de magnót hozni súlyos modortalanság lenne. Ehelyett inkább már most, írásban közöljük kedves ellenőreinkkel, hogy amennyiben a gyóntatószékben rákérdeznének, mindegyik gyóntatóatya elmondaná, hogy melyik pártra fog szavazni.
Ami a templomunkban folyó politikai témájú igehirdetést illeti, önök nagy terhet vettek le a papság válláról. Az, hogy önök idejöttek, minden politikai témájú prédikációnál világosabban beszél arról, hogy mit várhat az egyház az MSzP kormányra kerülése esetén. Biztosítjuk Önöket arról, hogy ezt a híveink az önök idejöveteléből világosan értik.

Szeretettel és hálával a Városplébánia papsága:
Sopron, 2002. február 13.

Dr. Rédly Elemér
városplébános



2002. február 15., péntek 17:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület