CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. február 15., péntek 17:45


Üdvözöljük a szocialista ellenőrző csoport tagjait templomunkban!

Üdvözöljük a szocialista ellenőrző csoport tagjait templomunkban!

Kedves hívek!

A következő közleményből megtudtuk, hogy templomunkba rövidesen szocialista ellenőrző csoport látogat:

A Szocialista Egyetemisták ás Főiskolások Szövetségének közleménye:
"Felállítjuk az ellenőrző csoportot. A közismerten (szélső)jobboldali Magyar Demokrata hetilapban. jan. 31-n a következő hirdetés jelent meg:' "lmádkozzunk a választások Isten akarata szerinti megvalósulásáért kilenc hétfőn át minden csütörtök este 8 óra kezdettel Kemenes Gábor plébános úr vezetésével. Cím: Budapast V. ker. Szent István bazilika. Első összejövetel 2002. február 7. "
A felhívás szövegének és a jobboldali környezetnek megfelelően egyértelműnek tűnik, hogy egy katolikus pap politikailag kívánja mozgósítani a híveket Budapest legnagyobb templomában. Ez a felhívás nem egyedi jelenség, illeszkedik az országban továbbra is tucatszám előforduló esetekhez. Mivel ezeket továbbra is az egyházi vezetők cinkos hallgatása kíséri ezért egyértelművé vált számunkra, hogy a Katolikus ,Egyhez aktív politizálással kívánja tölteni a választási kampányt.
A Szocialista Egyetemisták és Főiskolások Ügyvivő Testülete úgy határozott, hogy ellenőrző csoportot állít fel. Ennek a feladata az lesz, hogy az egész ország területéről összegyűjtse azokat az eseteket., ahol Isten igéjének hirdetése a politikai propagandával párosul. Szervezetünk mindent megtesz azért, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Kar konkrét intézkedésekkel tiltsa el papjait az igehirdetésnek álcázott pártpropagandától .
Budapest, 2002. február 4.

Kalmár Szilárd ügyvivő

Az ellenőrző csoport tagjai érezzék magukat vendégnek nálunk! Ha el akarják kerülni a fölösleges feltűnést, az alábbi magatartási szabályokat ajánljuk figyelmükbe:
- Belépéskor térdeljenek le, majd vessenek keresztet (homlok, szívtájék, bal váll, jobb váll érintése)
- Amikor mindenki föláll, álljanak föl, amikor a pap azt mondja/énekli: "Evangélium szent ... könyvéből", rajzoljanak kis keresztet a homlokukra, szájukra, szívükre.
- FONTOS: Amikor a hívek többsége elindul sorban a pap elé, hogy egy kis fehér ostyát vegyenek át, Önök ezt ne tegyék! Ez ugyanis kifejezett katolikus hitvallás lenne. Természetesen szívesen tátjuk Önöket olyan fölkészítő tanfolyamon, ami után ezt a hitvallást letehetik, ha szükséges, megkeresztelkedhetnek, és első áldozók lehetnek; A részleteket a pappal beszéljék meg, a mise után abban a .helységben, ahová a pap kimegy (sekrestye).
- A gyóntatószékbe is bejöhetnek, de magnót hozni súlyos modortalanság lenne. Ehelyett inkább már most, írásban közöljük kedves ellenőreinkkel, hogy amennyiben a gyóntatószékben rákérdeznének, mindegyik gyóntatóatya elmondaná, hogy melyik pártra fog szavazni.
Ami a templomunkban folyó politikai témájú igehirdetést illeti, önök nagy terhet vettek le a papság válláról. Az, hogy önök idejöttek, minden politikai témájú prédikációnál világosabban beszél arról, hogy mit várhat az egyház az MSzP kormányra kerülése esetén. Biztosítjuk Önöket arról, hogy ezt a híveink az önök idejöveteléből világosan értik.

Szeretettel és hálával a Városplébánia papsága:
Sopron, 2002. február 13.

Dr. Rédly Elemér
városplébános