CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Meseország tolmácsa

Elek Lívia grafikusművész kiállítását február 3-án a Pannónia Galériában Üveges Gábor nyitotta meg.


A kétdiplomás művész tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Magyar Illusztrátorok Társaságának. Életrajzi ismertetője szerint az utóbbi időben főleg gyermekkönyveket illusztrál, szívesen kalandozik a humor, a karikatúra világába.


Nem meglepő ezek után, hogy ez utóbbiakból, a mesekönyvek illusztrációiból, lemezborítóból és karikatúra-szerű állat-ember ábrázolásokból tevődik össze ennek a kiállításnak az anyaga. A "nagy" művészet kedvelői közül talán már erre legyintenének néhányan, pedig semmi okuk rá: a kiállítás eddigi látogatói a megmondhatói rajtam kívül, hogy nagyon-nagyon szép, mondhatni meseszerűen szép anyag jött össze.


Talán már írtam valahol, hogy amikor az ötvenes évek kemény diktatúrája alatt nyögött a művészvilág becsületesebb része, akkor találtuk meg grafikusaink nagyjait a gyermekkönyv-illusztrátorok között. Igazán szerencsésnek mondhatja magát ma az a generáció, amely az ő képeiken, meserajzaikon nőtt fel.


Ha már nagypapává "avanzsál" az ember, akkor a kor és tapasztalat mondatja ki, hogy félti az unokák generációját. Ha a ma felnőtt nemzedékét olyan könnyű bármiféle maszlaggal megetetni, a művészettől távol álló valamivel közpénzen rontani ízlését, akkor ugyanettől mi mentheti meg a rajzfilmcsatornák szörnyalakjain, robotjain, szörnyből még szörnyebbé átformálható alakzatain "nevelődött" fiatalokat?


Erre a kérdésre ad pozitív választ ez a kiállítás, mely felnőttnek-gyermeknek egyaránt "kötelező" látnivaló lenne. Az esti mese alakjainak kedvessége, szellemessége, a képek vidám színvilága mindazt felidézi a felnőtt látogatóban, amit "gyermekkorom szép világa" címszó alatt szoktunk - némi nosztalgiával - emlegetni.


Realista és igényes rajzok láthatók a Pannónia Galériában, és nem hiszem, hogy messze járunk az igazságtól, ha azt mondjuk: boldog művész az, aki a gyermekek gondolatvilágával így tud azonosulni, és a boldogság esztétikai alapjaiból közvetlenül merít az a gyermek, aki Elek Lívia által illusztrált mesekönyvek lapjait forgathatja a felnőtt ölén.


A kiállítás febr. 3-28-ig tekinthető meg naponta 9-17 óráig.
- DI -



2002. február 04., hétfő 17:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület