CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. február 04., hétfő 17:33


Meseország tolmácsa

Meseország tolmácsa

Elek Lívia grafikusművész kiállítását február 3-án a Pannónia Galériában Üveges Gábor nyitotta meg.


A kétdiplomás művész tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Magyar Illusztrátorok Társaságának. Életrajzi ismertetője szerint az utóbbi időben főleg gyermekkönyveket illusztrál, szívesen kalandozik a humor, a karikatúra világába.


Nem meglepő ezek után, hogy ez utóbbiakból, a mesekönyvek illusztrációiból, lemezborítóból és karikatúra-szerű állat-ember ábrázolásokból tevődik össze ennek a kiállításnak az anyaga. A "nagy" művészet kedvelői közül talán már erre legyintenének néhányan, pedig semmi okuk rá: a kiállítás eddigi látogatói a megmondhatói rajtam kívül, hogy nagyon-nagyon szép, mondhatni meseszerűen szép anyag jött össze.


Talán már írtam valahol, hogy amikor az ötvenes évek kemény diktatúrája alatt nyögött a művészvilág becsületesebb része, akkor találtuk meg grafikusaink nagyjait a gyermekkönyv-illusztrátorok között. Igazán szerencsésnek mondhatja magát ma az a generáció, amely az ő képeiken, meserajzaikon nőtt fel.


Ha már nagypapává "avanzsál" az ember, akkor a kor és tapasztalat mondatja ki, hogy félti az unokák generációját. Ha a ma felnőtt nemzedékét olyan könnyű bármiféle maszlaggal megetetni, a művészettől távol álló valamivel közpénzen rontani ízlését, akkor ugyanettől mi mentheti meg a rajzfilmcsatornák szörnyalakjain, robotjain, szörnyből még szörnyebbé átformálható alakzatain "nevelődött" fiatalokat?


Erre a kérdésre ad pozitív választ ez a kiállítás, mely felnőttnek-gyermeknek egyaránt "kötelező" látnivaló lenne. Az esti mese alakjainak kedvessége, szellemessége, a képek vidám színvilága mindazt felidézi a felnőtt látogatóban, amit "gyermekkorom szép világa" címszó alatt szoktunk - némi nosztalgiával - emlegetni.


Realista és igényes rajzok láthatók a Pannónia Galériában, és nem hiszem, hogy messze járunk az igazságtól, ha azt mondjuk: boldog művész az, aki a gyermekek gondolatvilágával így tud azonosulni, és a boldogság esztétikai alapjaiból közvetlenül merít az a gyermek, aki Elek Lívia által illusztrált mesekönyvek lapjait forgathatja a felnőtt ölén.


A kiállítás febr. 3-28-ig tekinthető meg naponta 9-17 óráig.
- DI -