CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A Hóra Színház Sopronban

    Nemzetközi folklórkincsből merített a Szegedről érkezett Hóra Színház a Sopronban bemutatott táncszínházi produkció összeállításakor. A Fő téri előadást követően Árva Nóra táncossal és Tanács Istvánnal a Hóra Színház koreográfusával beszélgettem.

    Az együttes a hetvenes évek második felében - akkoriban a még csak román népzenét játszó magyar népzenészekből - alakult, tevékenységük ezt követően bővült ki a színpadi, színészi produkciókkal, később a táncos előadásokkal. Három évvel ezelőtt kezdték el a táncszínházi munkát, amely népzenei alapokon megfogalmazott, modern zenével ötvözött koreográfiára épül.
    Tanács István az együttes művészeti vezetője, aki nyolcadikos kora óta táncol, elmondta, hogy a Bálint Zsolttal közösen irányított tánckart négy fiú és tíz lány alkotja. Tanuló és dolgozó fiatalokból áll a Hóra Színház együttese, akik nem profi táncosok, hanem kedvtelésből táncolnak.
    A ma egyébként is divatos táncszínházak között elfoglalt helyükről beszélgetve a koreográfus úgy gondolja, hogy ők olyant csinálnak amit más nem, mert a többi hasonló együttes nem rendelkezik az általuk birtokolt nemzetközi táncanyaggal.
- Mi, ugyan, a táncainkat a modern zenével ötvözzük, de ezek mind eredeti, autentikus táncokból születnek. Bármilyen országból is választjuk a táncokat, azokat nem csak eszközként használjuk fel, hanem azokat be is mutatjuk, természetesen nem az eredeti népviseletben, nem abban a formában, ahogyan fellelhetők. A más elemek bevegyítése mellett alapjában, jellegzetességeiben ragaszkodunk az eredeti anyaghoz - összegzi az együttes előadásmódjának, stílusának jellemző vonásait Tanács István.
Árva Nóra táncos - aki jogi egyetemet végzett és jelenleg Szegeden köztisztviselőként dolgozik - azt mondja, hogy örömmel jöttek Sopronba. Ezúttal a hobbiból választott "munkájukat végezve", együtt szilveszeterezik a csapat. A tánc amúgy is a szórakozás egy formája, ezért most Sopronban szórakozva szórakoznak. A hatéves kora óta táncoló Árva Nóra mielőtt a Hóra Színházhoz csatlakozott, tizennégy évig volt tagja a Szeged táncegyüttesnek. Hetente legalább két alkalommal, de gyakran többször van próbájuk, és akár hétvégeken is bejárnak, ha szükséges. S hogy egyébként mennyi energiát von el a mindennapokból a tánc?
- A mai világban trend, hogy mindenki tornászik, sportol. Én a táncot ebből a szempontból is mindenképpen jobbnak tartom, szellemileg és fizikailag egyaránt fejleszt - vallja a táncos-jogász Árva Nóra.
A szegedi hórások esetében rutinos táncosokról van szó, akik ugyan hobbiból táncolnak, de - amint azt a soproni előadás is bizonyítja - profi szinten és akiknek nagyon jó érzés a színpadon lenni. A közönségnek pedig élmény volt az előadást látni. A külünböző jelenetek között a táncosok - a valamelyest fűtött szabadtéri színpadról - a szabadba szaladtak ki és ott várakoztak, míg újból sorra kerültek. Ilyenkor kabát, mellény került a hátukra. Az "egyszerű halandóban" felvetődik a kérdés, hogy milyen lehet a kb. minusz tíz fok alatti hőmérsékletben táncolni.
- A soproni szabadtéri előadás alatt nem éreztük a hideget, hiszen ilyenkor az ember abszolút a táncra figyel, arra, hogy stílusban, hangulatban teljesen átadjuk mindazt, amit szeretnénk a közönségnek, ezért ilyenkor a külső körülmények semmilyen módon nincsenek ránk hatással - mondja Árva Nóra, aki hozzáteszi, hogy a Szeged és Sopron közötti nem kis távolság ellenére és annak dacára, hogy a felkérés is elég későn érkezett szívesen jöttek Sopronba. Újévi "titkos" kívánsága is van, az hogy a szakmájában pályakezdőként sikerüljenek tervei és hogy a Hóra Színház táncegyüttes a jövőben minél több felkérést kapjon.



2002. január 02., szerda 16:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület