CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: KultúrVáros

2002. január 02., szerda 16:14


A Hóra Színház Sopronban

A Hóra Színház Sopronban

    Nemzetközi folklórkincsből merített a Szegedről érkezett Hóra Színház a Sopronban bemutatott táncszínházi produkció összeállításakor. A Fő téri előadást követően Árva Nóra táncossal és Tanács Istvánnal a Hóra Színház koreográfusával beszélgettem.

    Az együttes a hetvenes évek második felében - akkoriban a még csak román népzenét játszó magyar népzenészekből - alakult, tevékenységük ezt követően bővült ki a színpadi, színészi produkciókkal, később a táncos előadásokkal. Három évvel ezelőtt kezdték el a táncszínházi munkát, amely népzenei alapokon megfogalmazott, modern zenével ötvözött koreográfiára épül.
    Tanács István az együttes művészeti vezetője, aki nyolcadikos kora óta táncol, elmondta, hogy a Bálint Zsolttal közösen irányított tánckart négy fiú és tíz lány alkotja. Tanuló és dolgozó fiatalokból áll a Hóra Színház együttese, akik nem profi táncosok, hanem kedvtelésből táncolnak.
    A ma egyébként is divatos táncszínházak között elfoglalt helyükről beszélgetve a koreográfus úgy gondolja, hogy ők olyant csinálnak amit más nem, mert a többi hasonló együttes nem rendelkezik az általuk birtokolt nemzetközi táncanyaggal.
- Mi, ugyan, a táncainkat a modern zenével ötvözzük, de ezek mind eredeti, autentikus táncokból születnek. Bármilyen országból is választjuk a táncokat, azokat nem csak eszközként használjuk fel, hanem azokat be is mutatjuk, természetesen nem az eredeti népviseletben, nem abban a formában, ahogyan fellelhetők. A más elemek bevegyítése mellett alapjában, jellegzetességeiben ragaszkodunk az eredeti anyaghoz - összegzi az együttes előadásmódjának, stílusának jellemző vonásait Tanács István.
Árva Nóra táncos - aki jogi egyetemet végzett és jelenleg Szegeden köztisztviselőként dolgozik - azt mondja, hogy örömmel jöttek Sopronba. Ezúttal a hobbiból választott "munkájukat végezve", együtt szilveszeterezik a csapat. A tánc amúgy is a szórakozás egy formája, ezért most Sopronban szórakozva szórakoznak. A hatéves kora óta táncoló Árva Nóra mielőtt a Hóra Színházhoz csatlakozott, tizennégy évig volt tagja a Szeged táncegyüttesnek. Hetente legalább két alkalommal, de gyakran többször van próbájuk, és akár hétvégeken is bejárnak, ha szükséges. S hogy egyébként mennyi energiát von el a mindennapokból a tánc?
- A mai világban trend, hogy mindenki tornászik, sportol. Én a táncot ebből a szempontból is mindenképpen jobbnak tartom, szellemileg és fizikailag egyaránt fejleszt - vallja a táncos-jogász Árva Nóra.
A szegedi hórások esetében rutinos táncosokról van szó, akik ugyan hobbiból táncolnak, de - amint azt a soproni előadás is bizonyítja - profi szinten és akiknek nagyon jó érzés a színpadon lenni. A közönségnek pedig élmény volt az előadást látni. A külünböző jelenetek között a táncosok - a valamelyest fűtött szabadtéri színpadról - a szabadba szaladtak ki és ott várakoztak, míg újból sorra kerültek. Ilyenkor kabát, mellény került a hátukra. Az "egyszerű halandóban" felvetődik a kérdés, hogy milyen lehet a kb. minusz tíz fok alatti hőmérsékletben táncolni.
- A soproni szabadtéri előadás alatt nem éreztük a hideget, hiszen ilyenkor az ember abszolút a táncra figyel, arra, hogy stílusban, hangulatban teljesen átadjuk mindazt, amit szeretnénk a közönségnek, ezért ilyenkor a külső körülmények semmilyen módon nincsenek ránk hatással - mondja Árva Nóra, aki hozzáteszi, hogy a Szeged és Sopron közötti nem kis távolság ellenére és annak dacára, hogy a felkérés is elég későn érkezett szívesen jöttek Sopronba. Újévi "titkos" kívánsága is van, az hogy a szakmájában pályakezdőként sikerüljenek tervei és hogy a Hóra Színház táncegyüttes a jövőben minél több felkérést kapjon.