CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Adventi Tárlat a Várkerület Galériában

    Advent második vasárnapján a Soproni Képzőművészeti Társaság és a Soproni Irodalmi Társaság közös rendezésében nyílt tárlat a Várkerület Galériában.
A megnyitón Bősze Balázs a Soproni Kulturális Egyesületek elnöke köszöntötte a köszönséget, a város nevében Ágota Gábor gazdasági ügyekért felelős alpolgármester mondott köszöntő beszédet.


Ágota Gábor köszönti az egybegyűlteket, mellette Bősze Balázs

    Kelemen Petra, Pollák Veronika, Salamon Klára soproni diákok a Soproni Füzetek 2001-es számában megjelent írásokból olvasott fel ízelitőül néhányat.

"Most volna ideje a dolgainkkal az önmagunkkal való szembenézésnek, a leltárkészítésnek, a világ és a saját dolgaink fölötti elmélkedésnek - mondta az Adventi Tárlatot megnyitó beszédében Sass László a VÁRhely főszerkesztője.


A kiállítás-megnyitó beszédet mondó Sass László

A közös  tárlat és a könyvbemutató ünnepsége évek óta fontos esemény a város életének. Fontos, a soproniaknak, hogy egy-egy kiállításra elmenjenek; mindegy, hogy ki mit mond öntudatot,  rátartiságot, érdeklődést, irigységet vagy  sznobságot, esetleg hiúságot nevez meg okként,  egy bizonyos: rendre az summázódik, hogy a soproniak számára mindig és mindenben fontos volt a jelenlevés, lehetőleg cselekvőként, de legalább szemlélődőként. Nagyon rég szokássá vált az, hogy az emberek a történéseknek részesei akarnak lenni.
Úgy gondolták, hogy közük van hozzá és megkövetelték, hogy közük lehessen hozzá. Ez roppant nagy összetartó ereje a város szellemiségének, szűkebb és tágabb értelemben vett kultúrájának, egyik legfőbb megtartó ereje. Van más oka is az árventi képzőművészeti és irodalmi eseményeknek, a szemlélődés, a várakozás.
Várakozás egyszerre jelenti a múlthoz kötődő megállást, nyugalmat és a jövőbetekintést" - szólt az egybegyűltekhez Sass László a soproniak magyarság-hitvallásának nyolcvanadik, a Soproni Füzetek megjelenésének 15. esztendejében.

    A közös - irodalmi és képzőművészeti - seregszemle immár hagyományos alkalma a soproni írók és művészek év végi be- és megmutatkozásának, leltárkészítésének, az elmúlt időszakra való visszatekintésnek és a jövő tervezgetésének.
    Mi pedig szívből kívánjuk a soproniaknak, hogy térjenek be a Várkerület Galériába és nézzék végig a Soproni Képzőművészeti Társaság alkotóinak kiállítását.
    Ha szerencséjük lesz, sokáig szemlélődhetnek csendben és zavartalanul. Keressék azt az alkotást (vagy azokat) a sok között, amelyekben meglelik az adventi üzenetet.
Mert végül is bármelyikben meglelhetik, színektől, formáktól, technikától függetlenül.
A Soproni Képzőművészeti Társaság tárlata december 21-ig tekinthető meg, munkanapokon 10-13 és 14-16 óráig.



2001. december 11., kedd 21:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület